Глобяват отново гратисчиите в столицата (ОБЗОР)

Глобяват отново гратисчиите в столицата (ОБЗОР)

Зелената зона ще работи в събота от 10 до 18 часа

Гратисчиите в столичния градски транспорт отново ще бъдат санкционирани, съобщават от Центъра за градска мобилност.

Почти половин година - от 23 юни, контрольорите не глобяваха, а продаваха билети, тъй като пътниците не можеха да си купят от водача. За промяната от два дни се съобщава по информационните табла на спирките.

Връщането на санкциите обаче ще предизвика проблем, смятат редовни пътници в обществения транспорт. Около почти на половината спирки няма павилиони за билети в близост.

От Центъра за градска мобилност обаче обясняват, че промените са необходими, защото много хора са спрели да си купуват карта или билет и пътуват гратис и това е довело до

огромни загуби от продажби

Пътниците са длъжни или да си извадят транспортна карта, или да се снабдяват предварително с билет, като възможност са и десетте талона, категорични са от ЦГМ. „Могат да се снабдят с тях в нашите пунктове. Имаме и доста контрагенти, които разпространяват билети. Например всички пощенски клонове. Беше време да се възстанови контролът, защото много граждани пътуват без превозен документ, с приготвени 1,60 лв. за билет”, коментира Румяна Милова от Центъра за градска мобилност пред NOVA.

Другата промяна, която влиза от днес, е, че зелената зона в София ще работи и в събота от 10 до 18 часа. Освен това тя ще разшири и обхвата си с над 1000 нови места. Те ще бъдат обособени в горната част на квартал "Яворов" и в зоната около пазара "Иван Вазов".

Както "Монитор" вече съобщи, в „Иван Вазов“ платеното паркиране ще се разшири с 880 места на територията, оградена от ул. "Бяла черква" и булевардите "П. Ю. Тодоров", "България" и "П. Каравелов". Други 210 места места пък ще бъдат разкрити в "Яворов". Те ще се намират в карето между булевардите "Цариградско шосе", "М. Еминеску", "Шипченски проход" и ул. "Акад. Людмил Стоянов".

Въвежда се и изцяло винетен стикер за зоните за платено паркиране. Документите, проверката,

плащането и активирането стават дигитални

За шофьорите, чиито автомобили нямат годишен технически преглед, ще се отказва винетен стикер.

Въвеждат се и рестрикции за броя на автомобилите, които може да се регистрират в зоните от едно домакинство. Досега имаше възможност за винетки за три автомобила, сега домакинствата се ограничават до две коли.

За хората с увреждания, ползващи инвалидните места за паркиране, отпада задължително ходене по комисии, както и няма да се изисква нито един документ, който общината сама издава и има служебна информация за него.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.