Глобите от скоби в Пловдив падат масово в съда, скобарите некомпетентни

Глобите от скоби в Пловдив падат масово в съда, скобарите некомпетентни

Община Пловдив губи стотици, а вероятно и хиляди левове, по време на съдебни дела за оспорване на глоби от поставени скоби на нередовни автомобили в Синя зона.

Основният мотив на съставите е, че служителите на репатриращия автомобил, които закопчават нарушителите, имат съвсем други длъжностни характеристики от това, което реално вършат. Това обаче нарушава наредбите и води до падане на санкциите за нарушителите в съда.  

Пример за това е поредното дело, заведено в Административния съд от пловдивчанин, който оспорва принудителното блокиране със скоба на неговата служебна „Дачия”. Мъжът бил паркирал на бул. „Марица – юг”, но явно платеното му време за Синя зона изтекло и колата му била закопчана със скоба. Той платил глобата, за да бъде освободено колелото на автомобила, след което се обърнал към съда. В жалбата си навел оплаквания, обосноваващи именно нищожност или незаконосъобразност на принудителната административна мярка. Причината според него е, че има липса на компетентност на органа, издал принудителната административна мярка, както и че не му е ясно какво точно нарушение е извършил. Затова шофьорът иска закопчаването на колата му да бъде официално отменено от съда, а наложената глоба да бъде провъзгласена за нищожна.

Според съдебния състав правомощието за осъществено принудително задържане от служителя с длъжност „скобар” и от шофьора на репатрака, който по длъжностна характеристика е „инкасатор плащания”, е невалидно. „Оттук и разбирането за некомпетентността като порок на административния акт е аналогично на недействителността на гражданско правната сделка, сключена от юридическо лице в нарушение на гражданската правосубектност. Издаденият от държавен орган в нарушение на специалната му правосубектност административен акт е нищожен и не поражда правни последици”, се казва в съдебното решение. То не е окончателно и може да бъде обжалвано пред ВАС.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.