Брутални глоби за картел между фирми за саниране

Брутални глоби за картел между фирми за саниране

Комисията за защита на конкуренцията установи картел при санирането на блокове в Пловдив, съобщава БНР. Общият размер на наложените санкции е 388 687 лв. Глобените фирми имат право да обжалват.

Уличени са 30 фирми, участвали в санирането по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Около 10 от тях са пловдивски. Разследвани са общо 38 фирми и/или обединения.

По данни на КЗК между 1 октомври 2015 и 26 юни 2017 г. фирмите са извършили нарушение на чл. 15, ал. 1 от Закона за защита на конкуренцията - за забрана на всякакви споразумения за ограничаване или нарушаване на конкуренцията чрез пряко или косвено определяне на цени и други търговски условия.

Установено е, че участниците са се споразумели за разпределянето на обектите, възлагани в процедурата, както и за цените, които да предложат на възложителя.

Споразумението цели да се предотврати конкуренцията при подаването на оферти в процедурата, като определя печелившия участник по всяка обособена позиция и така предопределя избора на възложителя.

Изводите на КЗК се основават на събрана електронна кореспонденция между участниците, информация и доказателства от възложителите, както и от самите участници.

Освободен от санкция е един от участниците в картела, а глобата на друг е намалена наполовина заради съдействие в разследването от страна на двете фирми.

 В края на 2019 г. беше установен картел при санирането и в Търговище и Гоце Делчев. Тогава санкционирани бяха общо 24 фирми.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.