Глобиха 5 000 лв. община Невестино за незаконно сметище

Глобиха 5 000 лв. община Невестино за незаконно сметище

Административният съд в Кюстендил потвърди санкция на 5 000 лева, наложена на община Невестино от РИОСВ Перник.

Финансовата глоба според издаденото наказателно постановление на екоинспекторите бе в размер на 8 000 лева, но състав на Районния съд – Кюстендил със свое решение я намали.

Според протокола съставен при проверка на РИОСВ –Перник, на територията на община Невестино е установен новозамърсен терен за съхраняване на неопасни отпадъци. Констатирано е още, че на около 100 метра по пътя в близост до закритото общинско депо за неопасни отпадъци на Община Невестино е образувано нерегламентирано сметище. Замърсен бил терен с площ около 800 м2, с подробно описание на откритите там отпадъци в съставения констативен протокол. Били са дадени предписания на Община Невестино, да почисти замърсения терен в срок. При последваща проверка, служителите на РИОСВ – Перник установили, че Община Невестино не е изпълнила дадено ѝ предписание като на същия терен продължават да се съхраняват старите отпадъци, като има и новоизхвърлени.
Според нормата на Закона за управление на отпадъците за  неизпълнение на предписание на физическите лица се налага глоба в размер от 2000,00 лева до 10000,00 лева, а на юридическите лица имуществена санкция в размер от 5000,00 лева до 20000,00 лева, посочват още магистратите от АС - Кюстендил.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.