Общините са наложили 1173 акта на семейства заради деца, които не посещават или не са записани в предучилищна и в училище. Издадени са и 509 наказателни постановления, обясниха за „Монитор“ от просветното министерство.

Градоначалниците имат право да съставят актове за административно нарушение в размер от 50 до 150 лв. на родителите, които не са осигурили присъствието на малчуганите в образователна институция.

Просветният министър Красимир Вълчев обясни, че

те няма да бъдат задължителни и всекидневни

а всяко училище трябва да намери свой собствен подход, с който да задържи учениците в школата.

„Има 1100 училища в страната с концентрация на ученици от уязвимите групи и в тези училища учителите имат ежедневна допълнителна работа с децата“, заяви той. Най-проблемни били професионалните гимназии и школата в обособените квартали, като в част от тях средната посещаемост пада под 50%. За допълнителни възнаграждения на учителите и за дейността на 200 медиатори в уязвимите училища са отпуснати 30 млн. лв. допълнително.

Темата за задължението на общините да се грижат за посещението на учениците повдигна депутатът от БСП Ирена Анастасова по време на образователната парламентарна комисия във връзка промените по постановлението за механизма за обхват и идеята за ежедневни посещения по домовете на отсъстващите ученици.

Просветният министър посочи още, че няма да има криза за преподаватели, а само единични незапълнени работни места. По данни на МОН само 3,5% от всички 90 000 учители са навлезли в пенсионна възраст, докато младите били над 11 000. Вълчев уточни, че при нормална възрастова структура в образованието педагозите до 35 години би трябвало да са 25%. Това означава, че са необходими над 8000 млади учители, за да запълнят освободените бройки от пенсионираните си колеги. Къде са най-големите липси ще може да се следи с информационната система, която МОН разработва. В нея завършващите педагогика ще посочват къде искат да преподават, а директорите колко учители ще се търсят. За да успеят

да привлекат повече кадри, ще бъде въведена трета стипендия

за отличниците на випуска, които избират да следват педагогически или инженерни науки. Вълчев посочи, че само 115 от 5000 ученици с най-добър резултат на изхода на гимназия са се насочили към педагогическо образование, а по-голямата част избирали стопански или правни науки.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Празникът започва с водосвет на знамената и фестивал на военните оркестри

Денят на Независимостта 22 септември ще бъде тържествено отбелязан в цялата страна днес. Тържествата ще продължат три дни във Велико Търново. На 22 септември от 19.30 ч на площад „Цар Асен“ ще се проведе тържествена проверка (заря), в която ще участва представителна част на НВУ. Преди нея курсанти от военния университет ще покажат строеви хватки с оръжие.

Ретро влак ще вози от София до Черепиш

Ретро влак теглен от парен локомотив ще пътува днес от София до Черепиш и обратно. Атракционното пътуване е повод Деня на Независимостта. Композиция та тръгва в 9,10 ч. от Централна гара в София, съобщават от БДЖ.