Глоби и затвор за шефа и служителя за заплата в плик (ОБЗОР)

При преговорите за коалиционно споразумение и кабинет:

Глоби и затвор за шефа и служителя за заплата в плик (ОБЗОР)

  • Минималната пенсия става 420 левa
  • Майчинството на 100% и през втората година
  • Най-ниските заплати се обвързват със средното възнаграждение

Глоби и затвор за работодатели, счетоводители и дори за служители за плащанията на ръка и заплатата в плик. Това се договориха бъдещите коалиционни партньори от „Продължаваме промяната“, БСП, ИТН и ДБ на четвъртия ден от преговорите за кабинет в сферата на труда и социалните грижи.

Йоанна Григорова

След всяка секторна среща между експертите на четирите парии формациите записват в списък всички одобрени идеи и тези, които подлежат на прецизиране, но ще станат част от финалното коалиционно споразумение. Това трябва да бъде одобрено от политическите лидери и подписано от тях. А това се очаква да стане през другата седмица. Самите разговори по сфери започнаха във вторник и ще приключат в събота, когато ще се нищят финансите. Иначе идеята да се въведат големи глоби и да се криминализира допълнителното плащане на ръка на суми над заплатата по договор дойде от ПП в лицето на Асен Василев. Идеята бе приета с уговорката, че преди да започне налагането на санкциите, ще бъде

проведена национална кампания

която ще разясни, че плащането и получаването на заплата в плик е незаконно. Бе договорено още пенсионерите, които сега получават добавки от по 120 лева месечно, няма да загубят сумата и след края на годината. Тя ще влезе като част от самата пенсия, което означава, че минималната пенсия ще стане 420 лева. Първоначално от БСП настояха добавките да се получават поне до март, докогато е удължена и епидемичната обстановка. В бюджета бе заложено това да става до края на декември, а от 1 януари 2022 г. да се вдигне минималната пенсия на 370 лева и да се повиши тежестта на коефициента за стаж. В крайна сметка бе решено да не се намаляват пенсиите след отпадането на добавките. Приета бе и идеята в следващите

6 месеца да се направи цялостен анализ

на пенсионната система, въз основа на който тя да бъде реформирана. Минималната работна заплата ще се определя като процент от средната. Конкретен процент не бе фиксиран, но БСП и ИТН искаха това да е 50%. Повод за дебат бе и максималният осигурителен доход. Занапред той ще бъде коефициент на база средната работна заплата, като точно число не бе записано. БСП изразиха притеснение, че така може да се стигне до намаляване, но Василев увери, че със сигурност максималният осигурителен доход няма да спадне. "Не е казано, че ще е 30% от СРЗ, може да е 300%", каза той. Дебатът ще продължи и утре на панел финанси. В момента максималният осигурителен доход е 3000 лева. По предложение на ДБ бе прието да се обсъди възможността и работещите майки да получават не 50%, а 100% от обезщетението за отглеждане на дете през втората година майчинство, която бе повишена до 650 лв.


Около помощите и облекченията за деца така и не се взе единодушно решение. Въпросът ще бъде обсъден допълнително и гласуван в новото НС, като политиките за семейства с деца ще бъдат дискутирани в следващите три месеца. Партиите не са единни за приемането в детски градини. БСП искат те да са безплатни, а Асен Василев посочи, че пари за строеж на сгради са осигурени, но не се използват. ДБ на свой ред искат ваучерна система за неприети деца, улесняване на възможността на откриване на детски градини в заводи за работещите там, както и узаконяване на родителските кооперативи. Реши се още политиките за хората с увреждания да се анализират през следващите шест месеца, като единствената мярка, около която имаше временно обединение, бе в бюджета за 2022 г. да бъде заложена Агенцията за хората с увреждания. Ще се разшири и обхватът на енергийно подпомаганите, ще се дефинира енергийна бедност. Очаква се да се въведе и възможност за разсрочено плащане на сметки. Мерките в подкрепа на бизнеса заради пандемията ще продължат и през 2022 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.