Глоби до 10 бона за нелегално производство на рози (ОБНОВЕНА)

Глоби до 10 бона за нелегално производство на рози (ОБНОВЕНА)

Глоби до 5000 лв. за нелегално производство на маслодайни рози предвижда приетият на първо четене от депутатите чисто нов закон за опазване на символа на България.

Законопроектът предвижда лицата, които произвеждат цвят от маслодайна роза, без да са вписани в регистъра към земеделското министерство, да се наказват с глоба в размер от 500 до 1000 лв. Текстовете гласят, че когато нарушението е извършено от юридическо лице или едноличен търговец, се налага глоба в размер от 3000 до 5000 лв. За невписаните преработватели на маслодайна роза глобата е в размер от 3000 до 5000 лв., а при повторно нарушение до 10 000 лв. Предвидена е

регистрация на розопроизводителите, преработвателите и обектите за производство на продукти

от цвят на маслодайна роза. Изкупуването на цвета ще се извършва в регистрирани обекти за преработка или пунктове въз основа на договор между вписани в регистъра розопроизводители и преработвателите, обяви зам.-министърът на Вергиния Кръстева по време на дебатите. Въведени са задължителни изисквания при етикетиране на продукти със защитено географско название „българско розово масло“.

Станислава Стоянова от ПГ на ГЕРБ даде да се разбере, че конкуренцията в областта на розопроизводството с други страни налага намесата на държавата чрез създаване на правна рамка. "Проблемите, свързани с търсенето и предлагането на оригинални крайни продукти, както и

конкуренцията със страни като Афганистан, Иран, Турция и Китай

налагат намесата на държавата чрез създаване на правна рамка, с която да се гарантира произхода на произвежданите продукти от маслодайна роза", допълни тя.

Законът не получи подкрепа от „Обединени патриоти“ и ДПС. "Няма да подкрепим Закона за маслодайната роза, защото по него липсваше диалог в коалицията“, коментира депутатът от „Обединени патриоти“ Йордан Апостолов. Той призова законът да бъде оттеглен и в неговото разработване да участват всички заинтересувани страни.

Депутатът от ДПС Бюрхан Абазов посочи, че с регистрите се въвежда допълнителна административна тежест за бизнеса и призова да се направи закон за етерично-маслените култури. "Не е правилно да създаваме закон само за една куптура", заяви той и даде за пример лавандулата и картофите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.