0

Ф ренският режисьор Патрик Вершюрен постави в Сатиричния театър „Глобална комедия“ от северномакедонския драматург Йордан Плевнеш. Спектакълът с участието на Йорданка Стефанова, Теодор Елмазов, Богдан Казанджиев и Росица Александрова, който бе представен на 1 и 2 декември, е световна премиера на пиесата.

Френският режисьор Патрик Вершюрен постави в Сатиричния театър „Глобална комедия“ от северномакедонския драматург Йордан Плевнеш. Спектакълът с участието на Йорданка Стефанова, Теодор Елмазов, Богдан Казанджиев и Росица Александрова, който бе представен на 1 и 2 декември, е световна премиера на пиесата.

Веднага след завръщането в родината си Вершюрен ще реализира нейна сценична версия и в парижки театър. В България бе френската актриса, която той е избрал за главната роля на г-жа Милиметрова. Плановете са след това двете постановки да се „разменят“ и да си гостуват една на друга.

“Един от най-смешните случаи в световния театър е от 70-те години на ХХ век с легендарния френски актьор Мишел Симон. Той е в основата на пиесата ми „Глобална комедия“. Тя (случката) е толкова смешна, че можеше да предизвика световна революция в отношенията актьор-публика. Написах пиесата с убеждението, че Красотата може да не спаси света, но Хуморът може да спаси Човека в безмилостния глобален свят”, обяснява авторът Йордан Плевнеш.

Животът е фарс, който трябва да бъде изигран от всички, пише поетът Артюр Рембо. Вдъхновен от това твърдение, Плевнеш ни отвежда на странно място, където реалността и въображението непрекъснато се преплитат. Историята на двама актьори в пенсионна възраст се превръща в планетарна комедия. “Глобална комедия, която говори с хумор за глобализацията и е пресъздадена от страхотен актьорски екип”, хвали Вершюрен българските актьори.

Самият той има висше образование по агрономия. След това се насочва към театъра и учи при Ингмар Линд в Institut for scenskonst (Швеция). После играе под режисурата на десетина режисьори ( Жан-Франсоа Филип, Филип Рипол, Ален Сабо, Ален Безю, Патрик Сандфор, Дидие Майо, Герсен Майкъл, Раул Руис, Каролин Вайс, Жюлиен Бал… ). През 1985 г. създава Компани „Ефемерид“ и поставя двадесетина пиеси от съвременни автори, сред които Том Стопард, Марк Рейвънхил, Жан-Мари Пием, Плевнеш...). От 1993 г. „Ефемерид“ вече е фабрика за творчески престои, а Вершюрен ръководи поставянето на множество пиеси в чужбина: в Берлин, Йейл, Кеймбридж, Ню Йорк, Истанбул, Скопие.