0

Г лигани и сърни „затвориха“ магистралата „A11” Флоренция – Пиза от 6 часа сутринта“ до 12 часа днес на обяд. По точно движението на МПС бе спряно по 25-километровата отсечка между столицата на Ренесанса и балнеоложкия курорт Монтекатини терме.

Глигани и сърни „затвориха“ магистралата „A11” Флоренция – Пиза от 6 часа сутринта“ до 12 часа днес на обяд. По точно движението на МПС бе спряно по 25-километровата отсечка между столицата на Ренесанса и балнеоложкия курорт Монтекатини терме.

Става дума за eдин от основните аутобани на областта Тоскана, по който и около който от известно време дивечът е станал истинска напаст. И в неделя сутринта десетки екипи от ловци, лесничеи, полицаи и еколози направиха сериозен опит да изловят или обградят многобройните диви животни, за да ги натирят надалеч в планините на север и юг от важната комуникационна артерия.

Повод за необичайната акция и безпрецедентното спиране на движението стана неспирният през последните дни протест на жителите от района срещу неканените горски гости. И особено срещу глиганите, чиято популация е нараснала неимоверно за десетина години и които вече атакуват на цели стада селскостопански насаждения, разсадници, сметища и дори депа за хранителни отпадъци на болници и училища. Нещо обичайно пък е дивите животни да се разхождат по всяко време на денонощието по магистралата Флоренция – Пиза и по второстепенните пътища из зоната покрай нея, поставяйки на изпитание водачите на моторни превозни средства.

Масовото окошарване и разпръскване на глигани и сърни днес бе приветствано и от ръководството не само на синдиката на селскостопанските производители, но и от дирекцията на националната пътна полиция. Защото според статистическите данни само от началото на 2019-та година до края на септември най-често диви прасета, но също така елени и сърни, са причинили по пътищата на Италия над 10 хил. катастрофи с 13 жертви. А от 2010 г. пак до края на септември причинените от диви животни пътно-транспортни произшествия между Алпите и Сицилия са нараснали с 81%.