България успешно емитира външен дълг за 5 млрд. лева (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)

България успешно емитира външен дълг за 5 млрд. лева (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)

Министерството на финансите успешно пласира нов външен дълг за близо 5 млрд. лв., стана ясно по време на конференция днес. Става въпрос за емисия, която ще се реализира на два транша - веднъж с емисия ДКЦ с матуритет 10 години, и друга емисия ДКЦ с падеж 30 години.

“За пръв път в нашата история излизаме на пазара за външен дълг с 30-годишни ДКЦ”, каза министърът на финансите Кирил Ананиев, който увери, че всичко се случва в рамките на одобрените тавани за емитиране на дълг. Реално това е първата ни външна емисия от 2016 г. насам.

Ресорният министър напомни, че сме втори в ЕС, след Естония, по най-нисък дълг спрямо БВП. Той се похвали с голям инвеститорски интерес за емисиите облигации. При 10-годишните книжа е имало 255 поръчки, а при 30-годишните - 236 поръчки. Българските инвеситори пък са придобили 16% от общата стойност на книжата. “Заявките надвишават над 4 пъти обемът, който търсихме от 2 млрд. евро”, поясни Ананиев. По думите му това дало основание

лимитът на емисията да се качи на 2.5 млрд. евро,

разпределени в двата транша по съответно 1.25 млрд. евро. Според Ананиев постигната доходност на книжата може да се сравни с тази на държави, които са с по-висок кредитен рейтинг от нас, включително такива от Еврозоната. При 10-годишните книжа доходността е 0,389%, докато би 30-годишните доходността е 1,476%. "Доходността ще намали разходите по обслужване на новия дълг, което означава, че ще плащаме много по-ниски лихви", обясни финансовият министър.

Ананиев заяви, че

доверието в страната ни е добро,

тъй като са участвали инвеститори от висок клас. “Имаше централни банки, държавни пенсионни фондове и други институционални инвеститори с широк географски обхват”, коментира финансист #1. В крайното класиране по сделката пък са участвали инвеститори от Германия, Великобритания, САЩ, Нидерландия, Швейцария, Белгия и други.

Новият дълг ще се използва, за да се увеличи размерът на фискалния резерв, за рефинансиране на съществуващ дълг и за финансиране на бюджетния дефицит, както и за социално-икономическите мерки, предприети вследствие от пандемията.

Второ излизане на международните пазари

през 2020 г. обаче не е планирано. Към момента от тавана по средносрочната глобална програма за дълг са използвани 5.1 млрд. евро, а заедно с новата емисия показателят нарастна на 7.6 млрд. евро. "Остават още 2.3 млрд. евро., които нямаме никакво намерение до края на годината да излизаме на външните капиталови пазари", заяви Ананиев. Същото се отнася и за вътрешния пазар, но в случай на нужда, може да се емитира и вътрешен дълг, който обаче ще е значително по-малък.

И към момента изпълнението на бюджета се следи отблизо, като е коментирана възможността за още една актуализация на бюджета за 2020 г., но според Ананиев тя би засегнала най-вече неизпълнението на приходната част, която е свързана с несигурност относно изплащане на концесионното възнаграждение на летище София, както и неизпълнението на тол таксите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.