Гледат по скайп мерките на арестантите

Гледат по скайп мерките на арестантите

Мерките за неотклонение в съдилищата в Софийския апелативен район при техническа възможност да бъдат по скайп или чрез видеоконферентна връзка, е препоръчал председателят на САС Даниела Дончева с писмо от 17 март 2020 г. до  административните ръководители на съдилищата в апелативния район.

Причината е епидемичната обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 на територията на страната и обявеното с Решение от 13.03.2020 г. на НС извънредно положение.

Съдебният район на Апелативен съд - София обхваща осем окръжни съдилища – Окръжен съд -Благоевград, ОС-Видин, ОС-Враца, ОС-Кюстендил, ОС-Монтана, ОС-Перник, ОС-София, Софийски градски съд и съответните районни съдилища.

Препоръчано е и да се разяснява на обвиняемите процесуалната възможност да не се явяват в производствата по въззивна проверка на първоинстанционните определения.

Препоръките се основават на това, че по този начин значително ще се намали рискът от разпространение на COVID-19.

Във връзка с епидемичната обстановка и с цел превенция, в Софийски градски съд и Софийски районен съд е създадена необходимата организация и е осигурена техническата. възможност за дистанционно разглеждане на производствата по мерки за неотклонение, както и по делата по Закона за здравето, чрез скайп-връзка, като за целта е осъществена необходимата координация с ГД „ИН“, ЦПЗ „Проф. Н. Шипковенски“, ЦПЗ-София и ДПБ „Св. Иван Рилски“. Целта на предприетите мерки е осигуряване в максимална степен защитата на здравето и живота на всички участващи в съдебните производства лица – включително съдии, съдебни служители, граждани и адвокати.

Наред с това дежурните деловодители на Софийски градски съд предоставят на отворените входове на сградата документи по спешните дела, определени от ВСС, каквито например са обезпечителните заповеди. В същото време регистратурата на СГС не е спирала и продължава да приема писма и пратки от всички куриерски фирми в страната, както и да обработва постъпилите чрез електронна поща и факс книжа.

Прокурорите и следователите също ще могат да работят дистанционно, реши Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет в сряда. На заседанието си кадровиците приеха редица мерки във връзка с разпространяващата се зараза от COVID-19 у нас. Сред тях са да се съобрази участието на прокурори в съдебни дела за периода от 18 март 2020 г. до прекратяване на извънредното положение съгласно решенията на Съдийската колегия за отмяна на разглеждането на редица дела.

Административните ръководители, съобразно спецификата на работата във всяка прокуратура, да въведат организация на дейността чрез работа по график или работа от разстояние (дистанционна форма на работа), както и да организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещени.

Достъпът на прокурори, следователи и съдебни служители в съдебните сгради се определя със заповед на съответния административен ръководител. Административните ръководители трябва да организират извършването на всички административни услуги на принципа на "едно гише", физически разположено максимално близо до входа на съдебната сграда като осигурят непрекъснатото му обезпечаване с необходимите предпазни средства срещу разпространение на инфекцията.

Препоръчва се призоваването на лица по преписки и досъдебни производства за периода на обявеното извънредно положение да се извършва по телефон или по електронен път, подаването на документи да се извършва по пощата или по електронен път. Работата на деловодствата с граждани да се ограничи максимално, като информацията за въведената организация да се публикува на сайтовете на прокуратурите. Справки се извършват само по телефоните, обявени на официалните страници на прокуратурите или по електронен път на обявените от тях електронни адреси.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.