Варненския районен съд ще гледат наказателно дело срещу адвокат, обвинен в крупна измама. Подсъдим е 38-годишен юрист, а измамата в особено големи размери, представляваща особено тежък случай, е извършена в периода от 2 юни 2015 г. до 16 февруари 2017 г.

В резултат на това са пострадали 12 души, сред тях съпрузи и роднини, като причинената им имотна вреда е в общ размер от 505 623 лева. Според внесения в съда обвинителен акт, деянието е осъществявано в условия на продължавано престъпление.

Подсъдимият, с цел да набави за себе си имотна облага, възбудил и поддържал заблуждение у потърпевшите, че като адвокат, в качеството си на пълномощник, ще участва от тяхно име и за тяхна сметка в обявени за публична продан имоти по изпълнителни дела.

Той вземал пари от потърпевшите, съгласно договори за осигуряване на  правна защита и съдействие при подготовката и подаването на документи или наддавателни предложения за покупка на недвижими имоти във Варна, като поддържал у тях неверни представи, че ще извърши в пълен обем действията, за които са го упълномощили.

По този начин, възползвайки се от доверието и авторитета на адвокатската професия, с 9 отделни измами през горепосочения период, подсъдимият заблудил и нанесъл парични щети на общо 12 души. Kъм момента 38-годишният юрист е с мярка за неотклонение „Парична гаранция“ от 10 000 лева, както и с наложена прокурорска забрана да напуска страната.

На проведено през юни пред Районния съд във Варна разпоредително заседание по делото, са предявени за съвместно разглеждане в наказателния процес общо 6 граждански иска от пострадали за причинените им имуществени вреди. От страна на подсъдимия е направено искане делото да се разглежда  в процедура на съкратено съдебно следствие, с призоваване и разпит само на част от свидетелите.

В тази хипотеза, при постановяване на присъдата, може непосредствено да се ползва съдържанието на съответните протоколи за разпит на свидетели и експертни заключения от досъдебното производство.

Предварителното изслушване по наказателното дело за измама е насрочено за 11 юли от 10  часа от Първи съдебен състав на Варненския районен съд.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Пробация за курортни търговци на ментета от защитени марки

Курортни търговци бяха осъдени на пробация за търговия на дребно с чанти и портмонета от защитени марки. Решението е на Районен съд – Варна, тъй като деянието е престъпление против интелектуалната собственост, наказуемо по чл.172 "б", ал.1 от НК.

Спипаха издирван от 10 години измамник в Стара Загора

Обявен преди 10 години за общонационално издирване извършител на на множество документи измами, свързани с тегленето на кредити за стотици хиляди левове от финансови институции, жител на Добрич, е бил задържан в Стара Загора.

Надрусан с бронз прободе хлапак в гърдите

16-годишен казанлъчанин е бил хоспитализиран в клиниката по гръдна хирургия на старозагорската УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ с прободна рана в близост до сърцето след скандал, разиграл се недалеко от обществената баня в центъра на Града на розите