Варненския районен съд ще гледат наказателно дело срещу адвокат, обвинен в крупна измама. Подсъдим е 38-годишен юрист, а измамата в особено големи размери, представляваща особено тежък случай, е извършена в периода от 2 юни 2015 г. до 16 февруари 2017 г.

В резултат на това са пострадали 12 души, сред тях съпрузи и роднини, като причинената им имотна вреда е в общ размер от 505 623 лева. Според внесения в съда обвинителен акт, деянието е осъществявано в условия на продължавано престъпление.

Подсъдимият, с цел да набави за себе си имотна облага, възбудил и поддържал заблуждение у потърпевшите, че като адвокат, в качеството си на пълномощник, ще участва от тяхно име и за тяхна сметка в обявени за публична продан имоти по изпълнителни дела.

Той вземал пари от потърпевшите, съгласно договори за осигуряване на  правна защита и съдействие при подготовката и подаването на документи или наддавателни предложения за покупка на недвижими имоти във Варна, като поддържал у тях неверни представи, че ще извърши в пълен обем действията, за които са го упълномощили.

По този начин, възползвайки се от доверието и авторитета на адвокатската професия, с 9 отделни измами през горепосочения период, подсъдимият заблудил и нанесъл парични щети на общо 12 души. Kъм момента 38-годишният юрист е с мярка за неотклонение „Парична гаранция“ от 10 000 лева, както и с наложена прокурорска забрана да напуска страната.

На проведено през юни пред Районния съд във Варна разпоредително заседание по делото, са предявени за съвместно разглеждане в наказателния процес общо 6 граждански иска от пострадали за причинените им имуществени вреди. От страна на подсъдимия е направено искане делото да се разглежда  в процедура на съкратено съдебно следствие, с призоваване и разпит само на част от свидетелите.

В тази хипотеза, при постановяване на присъдата, може непосредствено да се ползва съдържанието на съответните протоколи за разпит на свидетели и експертни заключения от досъдебното производство.

Предварителното изслушване по наказателното дело за измама е насрочено за 11 юли от 10  часа от Първи съдебен състав на Варненския районен съд.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Колоритната азерка пускала на работа в дома си 36-годишна местна пеперуда

Арестуваха отново маман Сара от Шумен за сводничество

Колоритната азерка пускала на работа в дома си 36-годишна местна пеперуда

59-годишната бивша асистентка по руски език Сара Сандова от Шумен е била задържана в полицейското управление в града след проведена полицейска операция по противодействие на престъпления срещу личността, съобщиха от полицията в Шумен. От МВР спестиха името на задържаната, но съпоставка на адреса на бардака с нейното местожителство насочиха съмненията към Сандова, а по-късно съмненията се потвърдиха, когато жената беше докарана в съда за мярка за неотклонение.

Николай вече два пъти е бил зад решетките за тормоз над майка му

Затвор за син, заплашил майка си с убийство

Николай вече два пъти е бил зад решетките за тормоз над майка му

За 7 месеца в затвора влиза дупничанинът Николай Христов, който многократно е заплашвал майка си с убийство.

Полфрийман без паспорт, не може да излезе на свобода

Възможно е Джок Полфрийман да не излезе на свобода, въпреки решението на Софийския апелативен съд (САС) за предсрочното му условно освобождаване. БНТ съобщи, че австралиецът няма валиден паспорт, тъй като не е подновил документа си за самоличност.