0

З латният часовник на Тодор Живков, подарен му от Леонид Брежнев, е един експонатите в къщата музей в Правец, който предизвиква голям интерес. Това сподели пред „Телеграф“ служител на музея.

Златният часовник на Тодор Живков, подарен му от Леонид Брежнев, е един експонатите в къщата музей в Правец, който предизвиква голям интерес. Това сподели пред „Телеграф“ служител на музея.

На годишнината от рождения ден на Тато, посетителите могат да видят неговата колекция от подаръци. Седло за камила, дарено от Муамар Кадафи, и слон от тиково дърво, подарък от Индира Ганди, са също част от даровете, които Тодор Живков е получил като жест на внимание и уважение от държавни делегации, посещавали България. Бившият държавен глава е бил сюрпризиран от стотици дипломати, президенти и премиери с уникални произведения на изкуството, изработени от злато, сребро, слонова кост, скъпоценни камъни. Колекцията включва също картини, сувенири, маски и копия на антични предмети.

Делегация от Индия пък е подарила умалено копие от планински кристал на двореца Тадж Махал. От Сирия е бляскавата дървена кутия и поднос, украсени със седеф.