Гледаме Луната и Марс в обсерватория на СУ

Гледаме Луната и Марс в обсерватория на СУ

Астрономическата обсерватория на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще отвори вратите си на 13 октомври, където при ясно небе между 16.00 и 22.00 ч.са предвидени наблюдения на Слънцето, Луната и Марс с няколко телескопа.

По традиция обсерваторията се включва с разнообразна програма в световните дни на астрономията. Най-малките ще могат да посетят Детския кът на Space Academy. Всички посетители ще имат възможност да разгледат най-старата обсерватория в България и да научат повече за научните и образователни дейности на катедра „Астрономия“ във Физическия факултет на СУ от специално подредена изложба. Всеки ще може да зададе въпросите си на астрономите в Университетската обсерватория.

В програма са предвидени и кратки популярни лекции на достъпен език. Космическата академия за деца Space Academy ще бъде представена от Тихомир Димитров, магистър-астроном - „Астрономия и популяризация на астрономията“, който ще осигури и „Пътуване до Марс“ в друга лекция. С историята на астрономията през последния век посетителите ще се запознаят от Георги Максимов, студент-магистър по „Астрономия и популяризация на астрономията“. Людмила Филипова, студент-магистър по „Астрономия и популяризация на астрономията, ще представи лекция за „Покоряване на Космоса“, а за „Слънчеви и Лунни затъмнения“ ще говори Ганчо Ганчев, докторант към катедра „Астрономия“. На любопитния въпрос „Живот във Вселената: Въпрос на късмет?“ ще отговаря Борислав Михайлов, студент-магистър по „Астрономия и популяризация на астрономията“. „Тайните на Плутон“ пък ще бъдат разкрити от Никола Каравасилев, докторант към катедра „Астрономия“. Посетителите ще направят „Първи стъпки в астрофотографията“ с Венцислав Крумов, студент-магистър по „Астрономия и популяризация на астрономията“. Милен Цеков гл. ас. в катедра „Метеорология и геофизика“, ще говори за „Обръщане на полюсите на Земното магнитно поле – риск за живота“

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.