Гледаме банани и в саксия, дават плод след девет месеца
4

Гледаме банани и в саксия, дават плод след девет месеца

Искат слънце и температури до 35 градуса

Как да отгледаме банан на закрито? Това е толкова лесно, колкото да го гледате в градината. Дори вътре, с достатъчно слънце и в достатъчно голяма саксия, те могат да пораснат много високи. Ако височината е проблем, изберете сорт-джудже, което пораства наполовина на височина спрямо другите видове.

Ако гледате банан на закрито, той също ще има нужда от подхранена почва с високи нива на калий, която е леко киселинна до неутрална. Не забравяйте да подхранвате с органичен тор.

Бананът може да се засади във всякакъв контейнер, стига той да му осигурява необходимото пространство.

Поливането на банана е изключително важно. Почвата винаги трябва да е влажна, но не твърде напоена. Дори в контейнер, при прекалено поливане, корените могат да загният. Поливайте в дълбочина, като всяка излишна вода трябва напълно да може да се оттича.

Контрол


Банановите растения имат нужда от светлина, за да дават вкусни плодове. Трябва да им осигурите между 8 и 12 часа слънчева светлина през деня, като имате предвид, че качеството на светлината навън е съвсем различно от това на светлината, която прониква през прозореца.

Можете да изнасяте навън растението за няколко часа, за да се „напои“ със слънчеви лъчи.

Влажността също е важна за това тропическо растение. Когато гледате банан в саксия, можете да го пръскате с вода със спрей няколко пъти дневно.


Резитба


Резитбата е много по-важна за банани в контейнер, отколкото за тези, които растат навън. Издънките, които растат от кореновата система, ще доведат до препълване на саксията. Махнете ги, заедно с наранените и по-старите листа.

Не е дърво


Практически бананът е многогодишно тревисто растение, а не дърво. Тази класификация е заради мекото, подобно на плът стебло, което не е вдървенено и около което са завити листата, пише „Рурълспраут“. Тези листа започват да растат под земята, избутвайки по-старите навън.

Бананите се чувстват най-добре в тропически топъл климат, с много слънце и влажност. Растението не обича екстремните условия и за него оптималните температури варират между 24 и 35 градуса Целзий.

Някои видове обаче са създадени, за да устоят на по-ниски темпетатури. Те обаче няма да дадат плод, ако живакът падне под 15-16 градуса Целзий.


Сянка


Банановите растения обичат слънце и жега, но са податливи на слънчев пригор. Затова е най-добре да засадите банана на сянка. Растението се чувства добре в леко киселинни до неутрални почви, които са добре дренирани и богати на нутриенти.

Бананите могат да израстат до 6 метра височина, в зависимост от сорта. Затова трябва да са на място, защитено от силни ветрове. Засадете ги сред други растения с плитки корени, за да ги защитите. Но между растенията трябва да има достатъчно място, за да може те да бъдат здрави. Разстоянието между тях трябва да бъде поне 1,20 метра.

Започнете, като обогатите почвата с компост. Изкопайте достатъчно широка дупка, с дълбочина около половин метър. Веднъж засадено, направете могилка от почва около основата на растението, за да му осигурите дренаж.

Грижи


Трябва да знаете, че те са „жадни“ растения. Така че ги поливайте често. Никога обаче не преполивайте банана. Осигурете му добър дренаж, за да избегнете загниване на корените. Мулчирането около растението ще поддържа почвата влажна.

Бананите са и относително „гладни“ растения. Подхранвайте с богат на калий тор и с добър компост.

За да поддържате здравето на растението, е най-добре да премахвате всички мъртви и обезцветени листа с чисти остри ножици.

Неприятели


Бананът има малко неприятели – листните въшки, акарите, охлювите. Листните въшки и акарите могат да се видят на долната страна на листата. Премахнете ги, като използвате спрей със сапунена вода.

За охлювите направете капан с бира или просто ги премахвайте на ръка. Като цяло, те се повявят през нощта. Използвайте фенерче, за да ги видите.

Необходими са от шест до девет месеца за бананите да стигнат зрелост, да цъфнат и да започнат да дават плод. Когато дават плод, растенията стават тежки. Сложете подпори, за да предотвратите счупване на стъблата.

Времето за прибиране на реколтата идва, когато гроздовете с плодове се закръглят. В края на отделните банани цветчетата стават сухи и малки.

Най-добре е да приберете бананите, когато са още зелени. Позволете им да узреят, отделени от стъблото. Те стават по-вкусни, когато узряват на сянка. Отделете целият грозд наведнъж, като го отрежете от стъблото.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.