Отварят детските градини на 22 май (ОБНОВЕНА+НА ЖИВО)
3

Отварят детските градини на 22 май (ОБНОВЕНА+НА ЖИВО)

От 22-ри май детските градини и ясли ще възстановят дейността си. Това ще стане със заповед на здравния министър Кирил Ананиев, съобщи той на брифинг в Министерски съвет. Това ще се случи при спазването на всички мерки. Кметовете на общините пък трябва да определят критерии спрямо спецификите на всяка община. „Те ще имат крайната дума за всички необходими условия, за да се гарантира здравето и живота на децата”, каза Ананиев. Той посочи, че няма да се изискват медицински бележки.


 
 

При отварянето на забавачките температурата на децата ще се измерва с живачен термометър. Тя не трябва да надвишава 37,3 градуса. Първият ден ще се мерят температурата на всички деца, а през следващите само на децата със симптоми.

Родителите пък ще подписват декларации, че за запознати с всички мерки в детските градини и доброволно са пожелали да заведат малчуганите. „Родителите ще декларират, че за запознати с мерките и ако има проблеми със здравословното състояние на детето, няма да го пускат”, допълни Ананиев.

Просветният министър Красимир Вълчев апелира, ако могат децата да останат вкъщи, където е най-сигурната и безопасна станра. „Не препоръчваме на родители да пуснат децата си на детска градина и ясла, ако имат друга възможност. Епидемията не е преминала.”, каза той посочи, че според анкета на МОН 38% от родителите били готови да пуснат децата си на детска градина веднага, докато около 30% чакали решението на правителството. Вълчев допълни, че няма да се влиза в учебно време. "Няма да бъде задължително посещението на детска градина и то няма да бъде обвързано със социалните помощи”, каза той. 

До първи юни общините трябва да решат кога ще отварят врати и ще започват да се грижат за малчуганите. Според Вълчев в петък ще отворят основно частни детски градини, а до края на месеца и останалите забавачки. Той посочи, че не очаква проблем с обезпечаването на забавачките с педагози. Само 10% от тях били декларирали в анкетата на МОН, че не желаят да се върнат на работа. Те ще имат предпазни шлемове или маски за предпазване. Здравният министър пък посочи, че ще бъде проведено целево тестване на педагозите сред група от 1 000.

Той посочи, че очаква в група да има средно по 10-11 малчугани. В най-големите градове с по-големи групи, сред които и София, се очаквали до 18 деца. „Очакваме след първи юни този брой да намалее, защото летните месеци средната посещаемост намалява до 50%”, допълни Вълчев. Той посочи, че   получил уверението на директорите, ако има по-голям брой деца в една група, те ще намерят решения за подгрупи или реорганизация. Затова и нямало да има максимално ограничение.

По-голяма част от времето децата може да прекарват навън, където площадките ще бъдат дезинфекцирани.

„Вътре в групите не може да се осигури дистанция. Нито една страна няма такъв протокол. Ще има дистанция между учителите в групите или родителите, но не и между децата или децата и учители.”, посочи още Вълчев. Децата ще се оставят пред входа на страдата, ако навън не вали. А при лошо време ще се оставят в предверието на сградата, за да няма контакт между тях.

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев уточни, че ако в детската градина дадена група е отделена от останалите, то при заразено дете или учител под карантина ще се поставя само групата. Ако контактите между отделните групи не са ограничени, то цялата група ще се поставя под карантина за 14 дни.

Следващият въпрос на дневен ред пред правителството е как щ се провеждат дейностите по интереси след първи юни. От МОН имат идея това да се случва по два часа дневно е електронна среда, за да има какво да правят малчуганите през деня. „Ще направим стъпки и за частично провеждане на тези дейности. В настоящата заповед на здравния министър това не е предвидено, но имаме намерение да го направим със специален протокол и правила”, допълни Вълчев. Той посочи, че най-голямото притеснение на МОН е по какъв начин ще се провеждат дейностите за преодоляване на обучителните затруднения през летните месеци. В тях трябва да бъдат включени децата, които не са се включили в онлайн уроците. „Отучването през лятото може да бъде ефективни само ако се прави частично присъствено. Тези дейности могат да бъдат в двора, ако е хубаво времето.”, допълни образователният министър.

Очаквайте подробности!

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.