10 нови случая на COVID -19, 2443 заразени у нас (ОБНОВЕНА)

10 нови случая на COVID -19, 2443 заразени у нас (ОБНОВЕНА)

10 са новите положителни случаи на коронавирус за изминалото денонощие. Така броя на заразените у нас е 2443. Това съобщи главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев на редовния брифинг на Националния оперативен щаб .

Положителните проби са при изследвани 295 лица. От новозаразените четирима са приети в болница, а останалите са абмулаторни. С тях ръстът на заболелите е 0,2%.

4 от новите случаи са в София, 3 във Сливен, 2 в Плевен и един в Шумен. „За деня заразените са 4 жени и 6 мъже, а общо до момента от всички положителни мъжете са 49%, жените 51%. Най-младият установен е на 2 месеца, а най-възрастният е на 95 г. или средната възраст е 49,2 г.”, посочи Кунчев.

В Столицата има два нови случая на лица под 18 години. Те са на 4-годишно и 13-годишно дете и са амбулаторни. „Радостното е , че във вчерашния ден нямаме нови случаи сред медицинския персонал. Те остават 253 до момента”, допълни Кунчев.

Излекуваните през вчерашния ден са 18. Така общият брой на преборилите коронавируса става 880. „Продължава тенденцията броят на излекуваните да надвишава този на новодоказаните случаи”, каза главният здравен инспектор.

Няма нови починали вчера. Техният брой е 130 или 5, 3% от всички положителни случаи. От тях 86 са мъже и 44 жени. Средната възраст в 67,2 г.

Водеща в класацията по света е Бразилия, където има 13 000 нови случаи. САЩ, където има над 19 000 новозаразени, навярно ще достигнат 100 000 си смъртен случай според Кунчев. В Русия са 8 900 нови и 92 починали. В Швеция новите са 384 спрямо 27 в Дания, където бяха взети навременни мерки.

На Балканите Турция води и има 987 нови и 29 починали. 213 нови има в Румъния и 20 починали, 34 нови в Сърбия и един починал, Гърция -4 нови. „Ситуацията на Балканите, както в нашата страна, е много добра, оптимистична. Затвърждава се тенденцията са постепенно намаляване.”, каза Кунчев. Той призова да продължим да спазваме мерките, които сме спазвали досега.

Според Кунчев кризата ще ни даде възможност да проследим кои болници са гръбнака на здравната ни система и на кои може да се разчита изцяло. „Кризата с COVID освен голямо изпитание, беше и типичен безпрецедентен стрестест за най-различни системи, но най-вече за здравната и на базата на цялата информация, която беше събрана през този период могат и ще бъдат направени интересни анализи, които ще ни помогнат да организираме работата общественото здраве и цялата здравна система по един по-добър и ефикасен начин.”,  заяви Кунчев. По думите му в такива моменти се подчертавали слабите места по отношение на сгради, оборудване, кадри, квалификация. „Оттук нататък ще имаме работа медицинските университети и всички обучаващи по отношение на това да бъде разширен обхватът и да бъдат по-задълбочени знанията на студените по медицина, които получават в някои области, специално е епидемиологията, инфекциозните болести, микробиологията, които се оказаха ключови”, каза той. Трябвало да се обърне внимание на необходимостта от укрепване на системата за обществено здраве в лицето на районните здравни инспекции и националните центрове. „Тази система, в която работя 2500 души, пое първият удар и вече 4 месеца тези хора вършат всички свързано с противоепидемичната дейност – обслужват над 30 сухоземни контролни пропускателни пунктове, организираха карантината на над 70 000 души, посещават и анкетират всеки един положителен случай в болница или у дома и разпореждат всички необходими мерки”, посочи главният здравен инспектор.

Тежката ситуация има и положителни страни. Сред тях са изграждането на информационната система по отношение на COVID-19, подобряване на дезинфектантите, адаптацията на италиански проект за фин термометър, който измерва температурата на издишания въздух и дава възможност да се установи бързо заболелият.

Във връзка с проучването, че хидроксихлорохинът е опасен и спирането от страна на СЗО на проучванията, свързани с него,  Кунчев обясни, че това не означава, че препаратът не може да се ползва. Това обаче се случва само под контрола на лекари и в лечебно заведение. „Всички останали данни, които се получат, се анализират внимателно, така че да съобразим нашата политика с това, което колегите от чужбина открият.”, каза той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.