Автобусните превозвачи получават 30 млн. лв безвъзмездна финансова помощ (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)

Автобусните превозвачи получават 30 млн. лв безвъзмездна финансова помощ (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)

Министърът на транспорта Росен Желязков и министърът на икономиката Лъчезар Борисов подписаха договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за автобусните превозвачи в размер на 30 млн. лв. Това съобщиха те по време на брифинг.

Финансовата помощ ще достигне до гилдията по линия на процедурата за „Подкрепа за малки и средни предприятия, извършващи автобусни превози, за преодоляване на икономическите последствия от COVID-19 чрез прилагане на схема за подпомагане от Министерството на транспорта".

Припомняме, че автобусните превозвачи пострадаха сериозно от въвеждането на извънредните мерки по време на пандемията. От бранша настояваха за безлихвено отсрочване на своите задължения към бюджета, безлихвени заеми и безвъзмездна финансовова помощ.

,,Бенефициент е Министерството на транспорта. Целта е средствата бързо да стигнат до всички предприятия, които са около 1500. Очаквам, че не по-малко от 1000 ще се възползват през следващите от един до два месеца“, посочи транспортният министър.

Единствените критерии, които трябва да се спазват, са тези за допустимост -кандидатите няма да бъдат подлагани на оценка. Фирмата трябва да бъде лицензирана, но „няма да има субективен фактор“, който да определя кой да бъде подпомогнат и кой не. По думите на Желязков парите ще се разпределят по оборота на фирмите съвсем обективно като мярката 60/40 не пречи на тази подкрепа. Максималният размер на помощта, която дадена фирма може да получи, е 450 000 лв., а минималният – 3 000 лв.

„Процедурата е разработена, за да стигне максимално бързо до бизнеса“, обобщи министърът на икономиката.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.