Областният щаб за изпълнение на Областния план за защита при бедствия в област Добрич единодушно реши да се възстанови водоподаването в кв. „Пастир“ в Генерал Тошево, но само за санитарно-хигиенни нужди. Решението бе взето след писмо от главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, в което се казва, че на основание представени в Министерството на здравеопазване протоколи от изследвания и в отговор на писма от МРРБ и „ВиК Добрич“ АД, не възразява частично да се отмени забраната за спиране на водата.

В началото на заседанието на Областния щаб областният управител Красимир Кирилов припомни, че вече над 20 дни жителите на квартала са без вода. Д-р Николинка Минчева, зам.-директор на РЗИ – Добрич обясни, че през всички тези дни са извършени максимални действия за почистване на системата за водоснабдяване. Тя заяви, че случаят със замърсяване на водопровода е прецедент в страната и наистина е притеснително дълго и времето, в което хората са без водоподаване.

До края на работния ден РЗИ ще издаде заповед за частична отмяна за спиране на водата, като д-р Минчева изрично посочи, че ще бъде записано, че водата е негодна за пиене и готвене.

Служители на Община Генерал Тошево, заедно с кметския наместник на квартала, подпомогнати от служителите на полицията, ще обходят по домовете жителите на квартала и ще ги информират срещу подпис за това, че водата не е годна за пиене и готвене.  Зам.-директорът на ВиК инж. П. Павлов увери, че има готовност утре след 10.00 часа сутринта водоподаването да бъде възстановено.

Припомняме, че на 25 април арендатор от Генерал Тошево отрови с пестициди водата в квартал „Пастир“. Със заповед на директора на РЗИ водоподаването веднага бе спряно, а жителите на квартала са обходени два пъти и са предупредени за замърсяването. Започна промиване на тръбите, а от ВиК осигуриха водоноска само за битови нужди.

По случая със замърсяване на водата в кв. „Пастир“ е образувано досъдебно производство.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Десетокласници от Добрич помагат на учителя по физика Тео

Ученици от частната гимназия „Райко Цончев“ в Добрич се срещнаха с учителя по физика Теодосий Теодосиев-Тео и го изненадаха с предложението си да посетят школата му над село Бъзовец, Казанлъшко и да помогнат с доброволен труд за почистването на терена около сградата, която той ремонтира. Това съобщи директорът на учебното заведение д-р Маргарита Христова.

Пълен с царевица ТИР се преобърна на изхода на Добрич

Зърновоз с варненска регистрация се обърна на кръговото кръстовище на изхода на Добрич, в посока Албена. Катастрофата стана днес, малко след 12.00 часа. ТИР-ът е идвал от Балчишкото кръгово и при навлизане в другия кръг не е успял да вземе завоя.