Главният прокурор: Васил Божков и Цветан Василев са в един
2

Главният прокурор: Васил Божков и Цветан Василев са в един "клуб по интереси" срещу държавата /ОБНОВЕНА/

Двамата олигарси - Цветан Василев и Васил Божков са обединени в един "клуб по интереси"  срещу прокуратурата и държавата като цяло. Това обяви в ефира на БНТ главният прокурор Иван Гешев.

Обвинител №1 обясни още, че хазартният бос се движи по матрицата на укриващия се от правосъдието в Белград банкер-беглец. Започва се с бягство от закона и след това следват атаки срещу държавата и "епистоларни писма" от чужди държави.

За Васил Божков и Цветан Василев

"Поредната серия от един нямащ изгледи да свърши сериал, който почна с активните действия на прокуратурата по отношение на лица, ще почна от Цветан Василев, които през годините на този криминален преход се чувстваха недосегаеми, нямаше проблем да източват стотици милиони и милиарди и в крайна сметка благодарение на това българските граждани живеят бедно. И докато те го правеха, никой не ги закачаше, тогава те живееха в една правова държава. Когато прокуратурата активно работи, се оказва че ЕС се състои от неправови държави,  а правовите държави станаха Сърбия и някои страни от Близкия изток. Гледам повторение на неща, които са се случвали. Тя общо взето матрицата е една и съща – почва се с едни епистоларни писма, писания във фейсбук, върнете се към момента с Цветан Василев, всичко е едно и също. После вървим към това, че поредният случай се използва в зависимост от интересите на определени политически сили, аз наричам част от тях нарколиберални кръгове.

Не че са приятели, те се сдружават по интереси. Те не са приятели, но съвпадат интересите им да защитят себе си, парите си и се обединяват пред общия враг – прокуратурата и в най-общ план държавата. Така че те се защитават по начина, по който преценят, че имат право да се защитават, защото за разлика от държавните структури те не са длъжни да спазват правилата и законите.

За никого не е тайна, че тези хора разполагат с огромен финансов ресурс, аз казах, че прокуратурата е много наясно срещу кой се изправя и срещу кой ще продължи да се изправя – това са хора, които през годините са били недосегаеми, които са правили каквото си поискат и поради много причини държавата не е свършила своята работа. Да, знаем, че ще е трудно, но ние и специално аз докато съм главен прокурор искаме да дадем това, което очаква всеки обикновен български гражданин, а той очаква справедливост по отношение на всички, независимо дали си милионер или си ром, независимо дали разполагаш с милиарди, независими дали си от София или не, той иска да вижда, че има еднакво отношение в еднакви случаи, а не да остава с впечатлението както казва един бивш американски посланик, че има правосъдие за богати и за бедни, за хора в София и извън София, за хора, които имат пари и които нямат пари, за хора, които имат политически връзки и такива, които нямат. Целта ми е да покажем, че всички са еднакви през законите.

Не съм чел SMS –ите на Васил Божков, колегите, които ги четоха, казаха, че в тях не виждат нищо, което да налага някаква наказателно-правна реакция в този случай. Ние не се притесняваме да проверяваме всеки. До скоро, сега е в домашен арест, имаше задържан министър от управляващия кабинет за пръв път в българската история.

Обвиняемият Божков има иновативни решения в защитната си стратегия, като журналист, който определя себе си като Спиди-зайче, куриерче, или както каза един мой приятел - след като се нахранил пощенски гълъб, който носи акции. Иновативно в негативен смисъл е и това, което се случва около  ФК "Левски". Това не е основна тема на прокуратурата, но за мен това е подигравка с един от най-големите и най-велики български клубове, подигравка с привържениците му, подигравка с името Левски, с всеки българин. Тук не става въпрос за нищо друго, освен за поредна стъпка в определена защитна стратегия. Нормално е да искаш да дебалансираш държавата  и по тоя начин да извлечеш някакви плюсове за положението си. Такива опити правеше в тази насока и г-н Цветан Василев. Просто подходът е нов.

Човекът, който прави това с „Левски” показва само едно, че не се интересува от съдбата на този клуб.  И че не е левскар. Никой, който не е фен на този клуб, който милее за този клуб и за който и да е клуб, няма да се подиграе по този начин, защото по същество той го постави заложник на собствените си интереси и защита и го вкара в едни политически и адвокатски трикове, за да може да се защити, като не го интересува последицата за този клуб.

Обвиненията към  Васил Божков засега са 11. Има 2  досъдебни производства – едното е с тези 11 обвинения, а другото касае ОПГ за насилствени действия. По второто дело няма повдигнати обвинения засега. Работи се активно и по двете досъдебни производства. Трябва да е ясно, че главният прокурор, какво и да твърдят кръговете около подсъдимия Прокопиев  и други, които развиват активна медийна кампания срещу прокуратурата чрез медиите си и чрез НПО-та, които контролират, главният прокурор не наблюдава в реално време всяко досъдебно производство и не ръководи отделните досъдебни производства.  Главният прокурор осъществява методическо ръководство на цялата прокуратура.

Няма как да има списък, ние работим с доказателства, и Божков не е първи. Дали се повдигат обвинения, преценява съответният наблюдаващ прокурор по конкретно досъдебно производство.  Естествено, в един момент няма как да не бъде запознат и главният прокурор", каза Гешев.

За олигарсите

"Всеки български гражданин може да се сети докато бях ръководител на специализираната прокуратура, зам.-главен прокурор, колко хора, които никой не е подозирал, че ще бъдат привлечени към наказателна отговорност, някои, които наричат олигарси, бяха привлечени към наказателна отговорност. Държа да кажа, че всички, с  изключения на обвиняемия Божков, са изправени пред българския съд, включително и Цветан Василев, макар и задочно. Арабаджиеви, Баневи, случаят с Миню Стайков също е внесен в съда и върви към приключване. Прокуратурата работи активно и само съдът е този, който ще каже дали тези лица са виновни", категоричен е Гешев.

За Христо Иванов

"Главният прокурор няма лични отношения, няма лични врагове. Христо Иванов няма смисъл да го коментирам. За всеки български гражданин са ясни неговите функции, неговите идеологически и всякакви други зависимости. Много хора се притесниха да не загубят спонсорите си. Това е принципно", добави Гешев.

За Лозан Панов

"Лозан Панов мисля, че има някакъв афинитет към длъжността главен прокурор,  когато беше главен прокурор г-н Цацаров. Сега си мисля, че по-скоро има някакво негативно отношение към прокуратурата. В някои случаи трябва да кажеш или добро, или нищо, но в други пък се налага да кажеш нещо. Г-н Лозан Панов явно се готви за политическа кариера, която определено не е общински съветник, доста по-нагоре. Това е само предположение на база на  това, че той общо взето изнася политически речи. Работата му е да има определено поведение пред медиите, когато се излъчват на живо негови изяви. Подозирам, че ако не се излъчваха  онлайн заседанията на ВСС, поведението му щеше да бъде съвсем различно. Тъжното е, според мен, че той не решава проблемите на магистратите, за които е изпратен във ВСС. Това е проблем на колегите от съда. Проблем, който колегите от съда трябва да си решат. Аз съм се насочил да реша проблемите в прокуратурата. Надявам се колегите от съда да решат собствените си проблеми. А това че г-н Лозан Панов е част от тези проблеми, не го казвам аз. Казват го от ВКС по време на заседанията на ВСС", каза още Гешев.

За предложените промени в НК

"Важното е политиците да чуят българското общество, защото това, което аз експертно предложих на НС поиска българското общество. Трябва да е ясно, че ние имаме сериозен проблем. На пътищата се води война и загиват хора колкото в един военен конфликт. Ние имаме смъртност от ПТП най-много в ЕС. Имаме над 6-7 хиляди дела на година за управляване на МПС с алкохол. От 2015 г. делата за управляване на МПС след употреба на наркотици са 3000, т.е. вървим  към 9 -10 000 случая на година. Тези, които са констатирани, никой не може да каже колко са неконстатираните. Те създават един огромен потенциален риск за всеки български гражданин да бъде убит по начина, по който почина журналистът Милен Цветков. Радикалните мерки са да бъде прибрано от държавата МПС. В момента законът позволява да бъде отнето в полза на държавата, само когато е собственост на дееца. Дал съм методически указания в тази насока. За мен е ясно, че когато управляваш пиян кола, освен че поставяш в огромен риск всички около себе си и себе си, колата е послужила за извършване на това престъпление. Предложил съм на НС да предприеме съответните изменения и тези коли да бъдат отнемани в полза на държавата, дори когато не са собственост на дееца.  Когато знаеш, че се качиш в една кола, която струва 200 000 лв. пиян, и тази кола може да ти я отнеме държавата, логичното е за всеки нормален човек да си вземе такси. Това ще има един сериозен превантивен ефект върху този вид престъпност",   каза Гешев.  

За катастрофата убила Милен Цветков

"В случая с Милен Цветков не става въпрос за умишлено убийство по смисъла на чл. 115 и 116 от НК, а за причиняване на смърт след ПТП при евентуален умисъл – това е престъпление срещу транспорта. Когато се качиш в мощна кола след употреба на огромно количество алкохол, когато нямаш спирачен път, когато не спираш на червено, каква непредпазливост е това нещо? На теб ти е ясно какъв може да бъде резултата  и ти го приемаш и не те интересува. Точно това е евентуалният умисъл. Има много случаи и този въпрос трябваше да бъде поставен много преди г-н Милен Цветков. Защото утре може да пострада  всеки", обясни Гешев.

За борбата с битова престъпност

"Сериозно сме се ангажирали с решаването на проблема с битовата престъпност. Тя е едно от малкото неща, което може да ме изкара от търпения или може би да вбеси- да гледам по телевизията как възрастни хора са бити, убивани, запалвани в къщите си, изнасилвани.Това са хора, които са работили за тази държава, построили са я, тези заводи, които някои нарязаха на скрап и откраднаха. Тези хора на могат да изкарат спокойно старините си. Това е едно от нещата, което ме дебалансира в някаква степен. М.г. февруари казах, че до края на годината ще се постараем да решим проблема с телефонните измами, в края на годината намалението беше под 50 %. Сега тази година това са инцидентни случаи. Това беше бич в продължение на десетки години. Сега казвам, че ще направим всичко възможно битовата престъпност да е на други нива надявам се в края на годината и можем да го направим, не е сложно. Въпросът е да има желание. Просто никой не го е интересувало това до момента", каза Гешев.

За експертния съвет към главния прокурор

"Всички членове на експертния съвет за авторитети в своята в област  на правоприлагането. Целта на този съвет е в няколко посоки – първата е уважението към институцията прокуратура: затова има двама бивши главни прокурори, един бивш зам.-главен прокурор, двама следователи с огромен опит в сферата на транспортните престъпления. Втората цел е експертна помощ, от която всяка структура има нужда от най-добрите в определена област при даване на становища от конкретни експерти от този съвет по законопроекти от НС каквито питания има, по конституционни дела. И третата, най-важната – главният прокурор има по Конституция задължение и правомощие да осъществява методическо ръководство на прокуратурата, това означава уеднаквяване на практиката, нещо като тълкувателната дейност на ВКС", каза още Гешев.

За епидемията

"Не аз, а българското общество трябва да благодари на първо място на българските лекари и особено на тази част от тях, които бяха на предна линия, които изложиха живота си на опасност и продължават да го излагат. Трябва да благодарим на българските полицаи, които с месеци не се прибираха по домовете си, защото ние голямата част си бяхме вкъщи, които спазвахме правилата, разбира се. И на служителите от регионалните здравни инспекции, както и на много други държавни служители. И не на последно място на Националния оперативен щаб – в този щаб има много адекватни хора на тази ситуация и благодарение на това и на тези, които изредих, се намираме все пак в една  добра и нелоша позиция на база на цяла Европа.

Политиците се държаха по начин, по които се държат в исторически аспект след Освобождението по идентичен начин. Държавата е създадена за това да налага правилата по отношение на тази малка част от българските граждани, които не спазват правилата. Другата, голяма част, над 90 % спазват правилата. Само в България видях държавата да се моли сутрин, обед и вечер на нарушителите да спазват правилата.

ВАП започна проверка по реда на надзора за законност за пренасочването на средства от европейски фондове за борба с пандемията. Работим, вземаме мерки и контролираме ситуацията в България", каза Гешев.

"Аз искам всичко това, което иска нормалният български гражданин, а то е справедливост по отношение на всеки за кражби, грабежи, криминалния  преход, да не убиват възрастните хора, затова да не се краде толкова, защото ние не сме бедни, а просто много се краде. И да живеем по-добре", завърши главният прокурор.

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.