Главният прокурор Иван Гешев в Дупница: Ще се постарая тези местни зависимости да бъдат прекъснати (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)
2

Главният прокурор Иван Гешев в Дупница: Ще се постарая тези местни зависимости да бъдат прекъснати (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)

Извършва се проверка от МВР на РПУ-Дупница, разпоредена е от вътрешния министър Христо Терзийски. Това заяви главният прокурор Иван Гешев в отговор на въпрос, свързан със забележки, че до сега е имало сигнали за Капланов, но те не са били отработени. Основният приоритет на прокуратурата е битовата престъпност, заяви главният прокурор Иван Гешев.

Проверява се бизнеса на Капланов, каза още той. Работи се с целия потенциал на МВР и прокуратурата. Няма да се откажем, за да си свършим работата и всичко, което касае лицето Капланов. Извършва се проверка и на всички стари случаи, проверките са много. Подобни случаи има във всички градове, изградени през годините местни зависимости. Това е факт. На всеки е ясно. Всички гледаме филми и когато не може да се оправи щатската местна полиция, идва федералната.

Като живееш в един град и си съсед с някой, съученик, децата ви се срещат, това са част от нещата, които могат да те накарат да редуцираш поведението си, допълни Гешев. Слухове и притеснения може да има всякакви, но аз съм поел ангажимент към брата на Янек и това дело ще се наблюдава и работи с какъвто трябва ресурс. Ако има застрашени лица, ще ги защитим, включително и чрез Бюрото за защита на свидетелите, чиято работа е точно това. Не мога да реша всички проблеми, но ще се постарая за тези местни зависимости да бъдат прекъснати до някаква степен.

Това, което мога да кажа, че МВР извършва проверка на РУП – Дупница, тече планова проверка и в РП – Дупница“, обяви още главният прокурор. По отношение на забавянето на информация по случая Янек, Гешев заяви, че не може да коментира, тъй като не е наблюдаващ прокурор по случая, това ще бъде изяснено в хода на стартиралите вече проверки.

Мога да кажа, че се проверяват под надзора на прокуратурата множество обекти и заведения в Дупница. Основният приоритет обаче е дейността и бизнесите на обвиняемия Капланов. Едното от тези производства касае изчезналото лице Янек Миланов. По случая работи огромен ресурс на прокуратурата и МВР. Претърсват се 120 кв. км, този периметър ще бъде разширен. Мога да уверя гражданите на Дупница, че се прави всичко възможно да се разреши този случай. Тук не говорим за надежда, а за доказателства, няма да се откажем и ще работим колкото трябва и ще влагаме кадрови и финансов ресурс. Извършва се проверка на стари случаи като те са много, те присъстват във всички градове, това са изградени определени през годините зависимости“, обяви още главният прокурор Иван Гешев.

Доброволец – парапланерист се включи в издирването на Янек

Малко преди посещението на главния прокурор в Дупница, парапланеристът Петьо Кюркчийски се включи доброволно в издирването на 43-годишния Янек Миланов от Дупница. Ентусиастът предложи помощта си на полицията и още във вторник рано сутринта Петьо полетя над полетата на селата Крайници, Червен брег, Овчарци, Самораново и Ресилово. От въздуха са направени множество детайлни снимки и ведеа на огромни терени. „Летяхме около 1.5 часа. Бяха набелязани и заснети няколко фургона, водоема и горски пътища. Аз само пилотирах. Служител от РУП – Дупница, направи огледа и заснемането“, коментира пред наш екип Кюркчийски. Само преди ден той предложи помощ на полицията на доброволни начела, тъй като стана ясно, че село Яребковица е един от евентуалните обекти, където може да е скрит Янек. Теренът обаче е трудно достъпен и там освен пеш или с коне няма как да се качат полицейските служители. Селото пък беше посочено от дупничани като едно от любимите места за лов на Васил Капланов – Каплата, който последен вижда Янек Миланов в нощта на 31-и юли. Оттогава следите на Янек се губят.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.