Гешев: Божков и Василев имат интерес от слаба държава и прокуратура (ОБЗОР)

Гешев: Божков и Василев имат интерес от слаба държава и прокуратура (ОБЗОР)

Целта ни е да намалим битовата престъпност, обяви обвинител №1 от Ябланица

Срещу Васил Божков са изпратени документи в ОАЕ. Цветан Василев и Божков имат едни и същи интереси – те имат интерес да има слаба държава и прокуратура. Това коментира главният прокурор Иван Гешев по повод екстрадирането на укриващите се в чужбина олигарси. "Никой не обвинява американската държава, че един гангстер 16 години се укрива в САЩ", даде пример Гешев по повод екстрадирането на двамата.

„Интересът на двамата обвиняеми е да има слаба прокуратура, за да може да бъде командвана, да може да си крадат, както досега 30 години, безнаказано, да не бъдат издирвани, да не бъдат прибирани в арестите. Тези хора е нормално да развиват фалшивите новини как българската прокуратура не си е свършила работата и затова се укриват", добави обвинител №1.

Гешев, който е в Ябланица по повод продължаващата борба срещу битовата престъпност, съобщи още, че е получил сигнал по имейл от Васил Божков. "Освен във фейсбук е постъпил сигнал по имейл от Божков до главния прокурор, в който той излага определени обстоятелства. Отделно е постъпил сигнал от издание, близко до Цветан Василев. И двата сигнала са разпределени на компетентни прокурори. Задължението на прокуратурата е ясно - да проверява доказателствата както в подкрепа на обвинението, така и доказателства в полза на обвиняемите. Сигурен съм, че ще бъде проверено всичко - дали са комикси, рисунки или сигнали, няма значение", каза Гешев. „Причината на Цветан Василев да се укрива в Сърбия е основно политическа. Решение на сръбските власти е да реши кога да го екстрадира. Българските власти са си свършили работата. Сега решението е на Сърбия и на ОАЕ. Решението за екстрадицията е политическо", посочи той. Според него обвиняемите и подсъдимите олигарси сами преценяват как да се защитават, както и че хора като Иво Прокопиев, Огнян Донев, Цветан Василев преценяват кога да подкрепят други обвиняеми като Божков.

"Не е нормалния начин за подаване на информация по Фейсбук. Всеки преценява по какъв начин да защитава защитната си стратегия. Така както други подсъдими обвиняеми, които имат медийно влияние като г-н Прокопиев, г-н Донев и г-н Цветан Василев преценяват кога и как да защитават медийно г-н Божков", подчерта главният прокурор. „Конкретните преценки по конкретните казуси са от наблюдаващия прокурор. Така, както даден съдия решава дали да намали присъдата с 8 години на убиец", заяви още Гешев в отговор на питане трябва ли да се проверява античната колекция на задържаните русенски бизнесмени братя Бобокови. Гешев бе категоричен, че всички решения, които се взимат, ще са на база на обективен анализ на доказателствата събрани в рамките на досъдебното производство.

Главният прокурор потвърди, че убиецът Джок Полфрийман е поискал чрез защитата си възобновяване на делото срещу него, което също ще се преценява от компетентен прокурор. "Вчера постъпи писмо от защитата на убиеца на Джок Полфрийман, който беше осъден на 20 години затвор. Работата на прокуратурата не е да решава дали да възобновява или не дадено дело", коментира Гешев. "Ще кажа две неща, които трябва да бъдат казани ясно и категорично - за мен категорично е ясно, че този сигнал за възобновяване или жалба е прелюдия и основание до съответната жалба до Европейския съд за правата на човека, където НПО-тата, около които гравитира Джок Полфрийман и някои магистрати, на които няма да казвам имената, ще адресират съответната жалба. Второто нещо, което беше казано от бащата на убитото момче, че Джок Полфрийман се употребява чисто с пропагандна цел от тези организации. А хранителната среда сте вие", посочи Гешев. „Не знам кой и защо пусна тази дума екстрадиция на Джок Полфрийман. Той имаше забрана да напуска страната от Дирекция "Миграция". Единственото нещо, което ние можем да направим към този момент, е директорът да си отмени тази заповед и това лице свободно да може да напусне страната", уточни и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Това е поредната рутинна специализирана полицейска акция, която провеждаме по линия, което е приоритет за нас – борба с битовата престъпност. Целта ни е до края на годината нивата на битовата престъпност да са чувствително по-ниски, каза още главния прокурор Иван Гешев в Ябланица. „Целта ни е постижима. Телефонните измами в края на миналата годна намалихме нивата от януари до сега – юни. За миналата година намалението е между 40 и 50%. Целта ни е хората да живеят по-спокойно и по сигурно. Нашето присъствие с главния секретар  на МВР Ивайло Иванов е да покажем на хората, че можем да подобрим положението им”, коментира Гешев. "Хората, които цял живот са работили и са си внасяли данъците, не заслужават да бъдат убивани, изнасилвани, запалвани в къщите си и да живеят в страх", подчерта главният прокурор.

"Не оголваме нито един ресор с акциите, които провеждаме. Използваме служители на Дирекция "Жандармерия", на тях това им е работата, работят на територията на цялата страна. Акцията се провежда на територията на цялата община. Целта е ясна - свеждане на битовата престъпност до едни приемливи граници", коментира Ивайло Иванов. "Разговарях с трима от кметовете - те ми казаха, че нямат проблеми, а само дребни инциденти, които не оказват влияние върху ежедневието им. Това не означава, че когато няма проблем, ние не трябва да работи. Ако няма проблем, ние трябва да се погрижим това да остане така. Тук повечето инциденти са свързани с нарушаване на тишината и управление на автомобили в нетрезво състояние", каза още той.

От прокуратурата в Ловеч обясниха, че досъдебното производство е за установени черни и цветни метали в пункт за метали. Делото е за замърсяване на почвата и въздуха след третиране на тези отпадъци не по надлежния ред. Днес е проверено количеството метали и основанието да са в този пункт. Досъдебното производство е за длъжностни престъпления. В хода на акцията има и установен който е бил обявен за общодържавно издирване. Проверени са 69 МПС-та и 78 лица. Профилактирани са 11 човека. Издадени са 11 акта и 12 фиша.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.