Главен инспектор Свилен Рачев: Ситуацията в Борово беше много далеч от тази в Хитрино

Главен инспектор Свилен Рачев: Ситуацията в Борово беше много далеч от тази в Хитрино

  • Приемам най-високото отличие на МВР като екипна награда
  • Преди дни имахме два инцидента със запалване на комини и евакуирахме цели входове и жилищни блокове
  • Мога да кажа, че сме израснали и можем да се справим, без да се стига до по-сериозна организация с участието на специалисти по газови съоръжения и т.н.

- Главен инспектор Рачев, Новата година дойде за вас с голям подарък – на 30 декември получихте най-високото отличие на МВР – „Почетен знак – III степен“, за ликвидиране на произшествието на жп гарата в Борово, когато бе установено изтичане на газ от цистерна с пропан-бутан. Приемате ли да ви наричат Спасителя на Борово или Героя от Борово, както ви определиха някои медии?

- Поласка ме, естествено, отличието, но не се чувствам герой. Нашата работа е свързана с екипност, няма как един човек да обхване такъв широк спектър от дейности при ликвидирането на едно произшествие, колкото и добре да е подготвен. Затова приемам, че тази най-висока награда на МВР е екипна. Без съвместната работа на пожарникарите, полицаите, влаковите диспечери, служителите от електроснабдяването, без адекватните решения на оперативния щаб и кметството на Борово, нещата нямаше да се случат толкова бързо. Затова аз казвам, че в случая МВР си е свършило работата.

- Нека да кажем тук имената и на другите пожарникари, участвали в акцията в Борово.

- Това са Детелин Димчев Русев, Георги Иванов Георгиев, Тихомир Ангелов Ангелов и Радослав Свиленов Русанов. Последният колега беше дежурен и имаше готовност при необходимост да тръгне веднага към мястото с втора кола.

- А жителите на Борово? Те благодариха ли ви?

- Самият факт, че съм предложен за званието „Почетен гражданин на Борово“ за мен е израз на благодарност от жителите на града. Да, получих благодарности и лично – хората ме поздравяваха в интернет пространството, получих и съобщения в месинджър. Все пак сме в пандемия и контактите са ограничени.

- Правилно ли беше да се говори, че в Борово е предотвратен инцидент от размера на този в Хитрино?

- Ситуацията в Борово беше много далеч от тази в Хитрино. Не би могло да се достигне до такива размери! Разликата между двата инцидента е огромна. При единия имаме дерайлиране на композицията и пробиване на цистерна, а при другия - изтичане на газ от малък отвор. Измерихме с нашите уреди - концентрацията на пропан-бутана дори около развилия се кран беше ниска. Не може по никакъв начин да се сравнява случаят в Борово с това, което стана в Хитрино.

- Отразяването на инцидента обаче остави точно такова впечатление в обществото – че е предотвратена трагедия като тази в Хитрино.

- Честно казано, и мен това ме изненада. За нас тази работа е ежедневие. Не мога да ви отговоря защо така се получи с отразяването на инцидента. Хубаво беше да се отрази, но не чак с такава тревожност.

- Защо тогава се евакуираха 300 души, щом не е било толкова опасно?

- Евакуация на хора има не само при изтичане на газ от цистерна. Евакуация се прави и при пожари, при опасност от взрив на газови бутилки и при много други случаи от нашата практика. Това е превантивна мярка. Преди дни имахме два инцидента със запалване на коминни тела и евакуирахме цели входове и жилищни блокове. Може би нашите действия се възприеха така емоционално, защото раната от трагедията в Хитрино е много прясна. Съществува такъв психологически момент.

- Какво всъщност беше станало с този кран?

- Спирателният кран се беше развил с четвърт оборот и аз го завих. Не можеше да се развие повече и да изтича по-голямо количество газ, защото движението на крана беше ограничено от пломбата. Тя си беше на мястото, не бе компрометирана и това бе един вид втора защита. Не искам да се намесвам в разследването, но според мен такова развиване на кран би могло да се получи при движението на влака и вибрациите по релсовия път. Но това е само мое мнение, разследването ще установи точните причини.

- Все пак каква беше поуката от Борово?

- Аз съм изключително доволен от действията на оперативно ниво – излизането на хората от домовете им, образуването на сборни пунктове, където да престоят евентуално за по-дълъг период от време, много доброто отцепване на целия район, бързата реакция на щаба. Получи се една много добра тренировка в реално време за всички, които участвахме по някакъв начин в ликвидирането на такива произшествия. Мога да кажа, че сме израснали и можем да се справим, без да се стига до по-сериозна организация с участието на специалисти по газови съоръжения и т.н. Това е моят извод от случая „Борово“. Но пак казвам, ситуацията не би могла да достигне до такива размери като в Хитрино.

- От дълги години сте пожарникар. Работите в тежък район, в който освен всичко друго е и пътят Русе – Бяла, където стават много катастрофи и често се налага да се намесва и пожарната. Кой случай във вашата практика ви е разтърсил най-много?

- Взривът в „Дунарит“ през март 1993 година, при който петима работници загинаха и много други бяха ранени. Бях в началото на работата си като пожарникар. Гледката беше ужасна – огромен кратер на мястото на гръмналия склад за взривни материали! Аз се научих да пазя самообладание, а и има такъв израз: „Който се страхува от мечки, да не ходи в гората“. Един от парадоксите в нашата професия е, че от всичко трябва да разбираме – тоест има един много широк обхват от произшествия, учили сме ги на теория, нещо сме приложили на практика, но всеки инцидент е различен. Така че подходът е индивидуален и е необходима добра мисъл и бърза реакция.

- Защо станахте пожарникар?

- По наследство. Баща ми, който вече не е между живите, беше пожарникар. Той беше водач на автомобил и нямаше такива отговорности, каквито имам аз, но това не го правеше по-малко професионалист. Може би съм закърмен с тази професия и в годините се опитах да се развивам в нея.

- Знаете, че ние, гражданите, разчитаме на вас в трудни ситуации и уважаваме достойната ви работа. Бъдете здрави и поздравете вашите момчета от екипа на вестник „Монитор“.

- Благодаря ви много за оценката. Дано да оправдаем доверието на хората!


Визитка:

- Роден е през 1971 г. в Русе
- Средното си образование завършва в Техникума по електротехника в родния си град
- Пожарникар е от 1992 г.
- През 2000 г. завършва Факултета „Пожарна и аварийна безопасност“ към Академията на МВР в София
- Дълги години работи в противопожарната служба в Русе
- Началник е на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в град Бяла, Русенска област от ноември 2019 г.
- На 16 декември 2020 г. участва при ликвидирането на произшествие на жп гарата в Борово

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.