Гласуват промените за съкратеното производство преди вота

Гласуват промените за съкратеното производство преди вота

Промените за съкратеното производство ще бъдат гласувани от депутатите окончателно на второ четене още преди местните избори, като следващия вторник ще има извънредно заседание на правната комисия в НС, на което текстовете да бъдат разгледани. В седмицата преди депутатската ваканция заради предстоящия местен вот на 27 октомври те трябва да минат и през пленарната зала. Именно с тази цел срокът за предложения между първо и второ четене ще се съкрати на три дни, стана ясно след провеждането на спешно заседание на Председателския съвет в НС в петък.

Той бе свикан по предложение на социалистите, според които няма как да се приемат взаимноизключващи се закони. От ГЕРБ пък видяха в това опит за трупане на политически дивиденти.

Преди седмица НС прие на първо четене няколко промени в НК и НПК. Касаещите НПК са заложени в три различни законопроекта, внесени от БСП, ВМРО и "Воля", и са насочени към отпадане на съкратеното производство при убийства и тежка телесна повреда. Промените в НК пък са предложени от ГЕРБ и предвиждат запазването на бързото следствие, но на магистратите да се остави възможността да решават дали присъдата въобще да се намалява и редуцира, а ако се стигне до такова, то да не се редуцира с 1/3 , а с 1/5. Самите текстове са изработени от правосъдното ведомство, от което предлагат каталог от престъпления, включително убийство, изнасилване, блудство и тежки телесни повреди. Самите промени пък бяха предложени след убийството на 7-годишната Криси от сливенското село Сотиря.

В крайна сметка стана ясно, че се очаква текстовете да минат през пленарната зала в седмицата между 7 и 11 октомври, но не и че е постигнат консенсус относно предложенията. Дори се породи полемика кои точно промени ще се гледат, само тези в НПК на БСП, ВМРО и "Воля" или и тези на ГЕРБ в НК. Шефката на депутатите от ГЕРБ Даниела Дариткова заяви, че всички правни детайли ще се обсъдят от правната комисия, а председателстващият НС Емил Христов каза от трибуната, че двата закона ще бъдат обединени, въпреки че от БСП настояват техните текстове да бъдат отделени от тези на ГЕРБ.

По-късно пък правосъдният министър Данаил Кирилов коментира, че текстовете не си противоречат, както твърдят от БСП, а се допълват. По думите му технологията и как съдът действа при определянето на наказанието са разписани именно в НК. "Двете норми не са противоречащи, а са част от един процес", каза Кирилов. И добави, че съдът ще може да налага доживотен затвор без замяна, въпреки че обвиненият е признал престъплението. "Това не е ли по-гъвкаво от плоското решение да се зачертае този институт", попита той. По думите му този въпрос трябва да се обсъди задълбочено и не следва да се прибързва и действа под изкуствено създадено напрежение само заради едно престъпление. "Затова наказателната ни политика е стигнала дотук, защото след всяко престъпление правим съответното изменение. Въпросът не е на инат някой да настоява за своя вариант", обобщи министърът. Кирилов припомни, че при съкратено следствие подсъдимият признава определени факти и така се спестява първата фаза по събиране на доказателства. "Тук се признават факти, но не и вина. Казва се: „Аз съм бил на това място, държах пистолет, оставих го и еди-какво се случи. Това е признание на фактите и спестява усилия на съдопроизводството", разясни Кирилов. При този случай законът позволявал редукция на наказанието, а сега се предлагало съдът да не е задължен автоматично да намали наказанието. Той поясни, че ако в дебата се аргументира и друг вид престъпно деяние, като тероризма например, би следвало и то да се обсъди.

Той поясни, че в техните промени са в две части - едната касае НК, другите - няколко института в НПК. По неофициална информация именно последните текстове ще се обединят с тези на опозицията, а тези касаещи НК ще бъдат внесени като предложения между първо и второ четене или като преходни и заключителни разпоредби.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.