Новите правила за гласуване по време на пандемия минаха през правната комисия (ВИЖТЕ ГИ)

Новите правила за гласуване по време на пандемия минаха през правната комисия (ВИЖТЕ ГИ)

Правилата за провеждането на избори по време на епидемична обстановка бяха приети от депутатите на първо четене в правната комисия в НС с промени в Закона за извънредното положение.

Според приетите промени избирателите, поставени под задължителна карантина или изолация съгласно Закона за здравето, включително задължителна изолация в лечебно заведение, гласуват с подвижни избирателни кутии или в отделни избирателни секции.

ЦИК ще определя условията и реда за гласуване с подвижна избирателна кутия или в отделна избирателна секция, включително образуването на секциите, подаването на заявленията, в т.ч. по електронен начин през интернет страницата на комисията или съответната община или на безплатен телефонен номер, списъка за гласуване и гласуването в изборния ден.

Броят на членовете в секциите за карантинираните трябва да е не по-малко от трима, назначени при спазване изискванията на ИК.

Прие се още, че при произвеждане на изборите ЦИК не по-късно от 50 дни преди изборния ден приема правила за организацията и реда на изборите, с които да се гарантират живота и здравето на избирателите, членовете на избирателните комисии и другите участници в изборния процес. ЦИК съвместно с Министерския съвет обезпечава изборния процес с всички необходими средства за защита.

В болниците, в които са настанени за лечение лица с COVID-19, се образуват отделни избирателни секции. Правилата за изборите се приемат след консултации с Националния оперативен щаб, Националния ваксинационен щаб и Обществения съвет.

При необходимост избирателните комисии и другите органи в съответствие с правомощията им в изборния процес може да поискат съдействие от органите на Министерството на вътрешните работи, Министерството на здравеопазването и регионалните здравни инспекции.

При произвеждане на избори през 2021 г. по време на извънредна епидемична обстановка с решение на ЦИК броят на членовете на секционна избирателна комисия извън страната може да бъде не по-малко от трима, назначени при спазване изискванията на Изборния кодекс.

В текстовете се предвижда гражданите, които са с изтекли документи за самоличност, да могат да гласуват с тях, да се идентифицират пред секционните комисии, като целта е да се избегне струпване пред органите, които издават документи за самоличност.

 „Ще се съобразим с всички предложения, които ще ни се предоставят от ЦИК“, заяви Красимир Ципов от ГЕРБ.

„Законопроекта не отговаря на изискванията на епидемията, не е ясен и ще постави ЦИК в ситуация, която няма да може да си свърши работата“, заяви Крум Зарков от БСП. По думите му се прехвърляла отговорността на здравните власти на ЦИК. Колегата му Филип Попов заяви, че  ЦИК не е здравен орган и не може да изготви правилата.

Хамид Хамид от ДПС заяви, че  ще подкрепи законопроекта, но трябва да се съобрази и становището на ЦИК. По думите му от него ще се появят предложения между първо и второ четене. Хамид разкри, че от Движението работят по предложения между двете четения, но те били само уточняващи.

По-късно пред журналисти Крум Зарков заяви, че от БСП утре ще внесат промени в ИК, с които да се гарантира видеонаблюдението и да се въведе активна регистрация. "Плащаме сметка за бездействието през последните 4 години. По отношение на избирателните списъци, това може да стане, ако се използват данните от последните парламентарни избори", добави Зарков.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.