0

Б лизо половин метър ще достигне бюлетината на местния вот на 27 октомври. Това стана ясно след като ЦИК показа образците. 

Близо половин метър ще достигне бюлетината на местния вот на 27 октомври. Това стана ясно след като ЦИК показа образците. 

Съгласно закона бюлетините ще бъдат отпечатани от БНБ, която ще ползва шест подизпълнители. От ЦИК показаха три от четирите вида бюлетини, с които ще се гласува в столицата-за кмет на община, за кмет на район, за общински съветници, като липсваше единствено образеца на тази за кмет на кметство.

От изборната администрация съобщиха, че все още не са приели пример как да бъде сгъвана най-дългата и най-широка бюлетина. Става дума за тази за общински съветници в столицата, която достига почти половин метър дължина и около 25 см широчина, заради мястото, нужно за отбелязване на преференциите и партийните листи, включващи до 61 кандидати. Иначе бюлетината трябва да се сгъне, така че да остане видим номерът й, за да може да се откъсне след това от член на секционната комисия.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев припомни, че се гласува с Х или V. Той поясни, че от лявата страна в 34 квадратчета са посочени партиите, коалициите и независимите кандидати, а преференциалният вот за общински съветници ще се отбелязва отдясно с номерата от 101 до 161, защото Столичния общински съвет се състои от 61 мандата.

Освен имената на претендентите и партиите в бюлетините ще има и квадратчета с опция "Не подкрепям никого", като това ще са първите местни избори, на които има такива. Андреев съобщи също така, че цената на една бюлетина ще бъде около 30 ст. По думите му общата цена за първи тур ще бъде малко над 5 млн. без ДДС, а броят на бюлетините ще бъде над 19 млн. От ЦИК отчетоха също така, че досега при тях са постъпили общо 91 жалби, от които 13-срещу съставите на общинските избирателни комисии и 78, свързани с регистрацията на кандидатски листи, партии и коалиции за участие в изборите.

Отделно от комисията обявиха, че вече има 8 кандидати от други държави-членки на ЕС като Гърция, Румъния и Великобритания, кандидатирали се за пост в местната власт на различни места в страната, сред които Царево, Варна и Велико Търново.

Андреев коментира и казуса с претендента за кметския пост в София Волен Сидеров и скандала в „Референдум“ на БНТ, след като стана ясно, че след сигнал на СЕМ ЦИК е решила да санкционира лидера на „Атака“, заради накърняване на добрите нрави, честта и достойнството на кандидатите по време на кампанията, а глобата която може да отнесе заради отправените квалификации той е от 2000 лв. до 5000 лв. „След сигнал от СЕМ, ЦИК изгледа записа и е установи, че има нарушение на предизборната кампания от страна на Сидеров. В момента това решение е в началото на производството по налагането на административно наказателна отговорност. Оттук нататък ще е необходимо да бъде постановено и решение, с което да се определи глобата, която е предвидена в Изборния кодекс“, обясни Андреев, като уточни, че от БНТ, която затвори ефира си за Сидеров не е постъпвало искане да се спрат участията на "Атака" по време на предизборната кампания.