Европа на две скорости. Шенген. Миграция. Мониторинг. Евроскептицизъм. Пакет „Мобилност“. За много българи това са теми, които са се превърнали в клише. Смятат, че Европа е някъде там, а всъщност ние сме Европа.

Дори не става дума за защитаване на национални интереси, както обичат да се изразяват някои кандидати. Ние сме европейците и от нас зависи бъдещето на страната ни, но и на цяла Европа. 427 милиона души в 28 държави ще гласуват на тези избори. Гласът ни ще покаже кои ще са новите представители в Европарламента. И колкото по-висока е активността, толкова всяко едно място ще има по-голяма легитимност. А това е важно. Важно е кой ще защитава интересите ти по теми, които те вълнуват. По въпроси, от които зависи икономическото ни благо, сигурността, пътуванията ни зад граница. Ти ще очертаеш линията на новата европейска политика през следващите пет години.

Типично по нашенски обаче, едва изчакахме да пекне слънцето и още на 23 май потеглихме към Гърция. Нали, както обикновено, чакаме с нетърпение поредицата почивни дни и да почиваме извън страната. И най-вероятно тези хора не се вълнуват, че в неделя има европейски избори. Смятаме, че не ни касаят. А дори не се замисляме, че точно на ЕС дължим свободното пътуване зад граница през последните няколко години. Нима не ни интересува, че границите ни трябва да бъдат защитени? Или пък че трябва да се намери трайно решение на кризата с мигрантите? Нима ще ни е добре, ако икономически изоставаме от другите европейци, че заплатите ни са по-ниски? Ами последиците от пакета „Мобилност“, ами субсидиите за земеделците, ами многогодишната финансова рамка? Нали това са все въпроси, които са от първостепенно значение за нас. Така че гласувайте, дори на инат!

Погледнете реално на нещата и не се подлъгвайте по захаросани обещания. Подкрепете тези, които са най-близо до вашите възгледи, изповядват вашите ценности и могат да направят така, че гласът ви да се чуе навън. Гласувайте, дори да не намирате вашия кандидат. Но се разходете до урните. Не изисква голямо усилие. Струва си, дори и да жертвате почивката до Гърция. Ще има и други такива, но не позволявайте някой друг да определя следващите пет години вместо вас. Или пък пуснете глас там, има достатъчно секции в съседката ни. Защото евровотът има значение. Европейските институции имат значение. Защото ние сме Европа. Нека покажем в какъв ЕС искаме да живеем.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Хиляди панелки са без мълниезащита

Точна статистика няма, но според експерти 80 на сто от хиляди панелки и фамилни къщи, са без гръмоотводи. По темата за кратко се вдига шум в топлото време, в началото на сезона, когато зачестяват случаите със загинали хора. Последният е смъртният случай на мъж в столичен квартал.

Халкидики като солунска митница

Нашенци превърнаха апартаментите си в Халкидики в солунска митница. Печелят добре и не им пука, че подбиват южните ни съседи с два пъти по-ниски цени на стаите, които дават под наем на туристи. А на всичко отгоре не плащат и данъци.

Гражданството не е само в социалните мрежи

Софиянци хвърляли два пъти повече боклук. Според националната статистика обаче не е ясно от къде, защото населението не се било увеличило два пъти. Най-вероятно е заради икономическия растеж.