0

Б ългарите избраха да гласуват на евроизборите от плажовете на Гърция. Пускането на бюлетина „от шезлонга” се оказа не само по-приятно, но и по-лесно. Причината - в южната съседка не се налага да пускаме бюлетината по местоживеене, нито да се регистрираме по-рано, ако сме решили да избираме евродепутатите ни от изборна секция от град, различен от този по лична карта. Достатъчна е само декларация, че няма да упражняваме правото на глас на друго място.

Българите избраха да гласуват на евроизборите от плажовете на Гърция. Пускането на бюлетина „от шезлонга” се оказа не само по-приятно, но и по-лесно. Причината - в южната съседка не се налага да пускаме бюлетината по местоживеене, нито да се регистрираме по-рано, ако сме решили да избираме евродепутатите ни от изборна секция от град, различен от този по лична карта. Достатъчна е само декларация, че няма да упражняваме правото на глас на друго място.

Това е една от причините пред секцията в Кавала около 11 часа в неделя да се образува опашка. Ния и Владислав от София бяха си избрали да прекарат почивните дни около 24 май на почивка в Тасос. Пуснали си допълнително още два дни отпуска – в четвъртък и понеделник, за да избегнат опашките по границата. В изборния ден се качили на ферибота с двете си малки деца, платили 20 евро, пътували около час, за да пуснат бюлетина в Кавала. Ния е завършила висшето си образование по специалността „Мениджмънт и маркетинг” в Западна Вирджиния, САЩ. Прибира се от Америка с идеята да реализира бизнес идея с брат си. Днес е мениджър в център за себеразвитие, а съпругът й работи в IT сферата. „За нас е много важно да гласуваме и се надяваме и другите млади хора да го направят”, разказа Ния.

Първи своя глас дали българи, работещи в Кавала. Пуснали бюлетината в 7,30 часа, след което продължили със задачите. Повечето от нашите сънародници в курортния град, които живеят и работят там, са с две лични карти - българска и гръцка. „Днес тук се провеждат пет вида избори – европейски, за кмет, за периферия (областен управител), общински съвет и периферен съвет. Така че ще гласуваме и с гръцките си лични карти”, разказа един от членовете на изборната секция в Кавала.

През тъмната стаичка в нея минаха не само работещите наши сънародници в курортното градче, но и хилядите българи, решили да комбинират почивката си с гласуване в Гърция. Още в 10 часа на улица „Константин Палеологу” 9 места за паркиране започват да търсят шофьори на коли с български номера. От сив „Фолксваген Кади” с кърджалийска регистрация слизат 2 семейства с деца.

„Тук плащаме 100 лв. наем на вечер за къща с две големи спални и три балкона. Храната е по-хубава, обслужването е по-добро, затова сме на почивка тук и ще гласуваме тук”, разказа Иван Христов. Учителката Мария, която е от Пловдив, също е сред гласуващите и почиващи в Кавала. Според нея в Гърция се гласува по-лесно, отколкото в България. След като упражни правото си на вот, жената дари и книги и детски книжки за българското училище в Кавала, които беше донесла от България. Докато разговаряме с нея около 12 часа, пред секцията спират още „Киа” със софийски номера, старичко пловдивско „Рено Лагуна”, чисто ново „Порше Кайен”, „Фолксваген Таурег”. „Тук ли е мястото за гласуване”, питат българите останалите на опашката и се нареждат да си вземат декларации. Част от тях казват, че са объркани, тъй като първоначално са видели друг адрес на изборната секция, намираща се в гръцко училище. „Имаше объркване отначало, защото гръцките власти бяха определили адрес в сграда на училище, но впоследствие го смениха и ни дадоха административна сграда на гръцките училищни съвети. Още в понеделник беше подаден новият адрес. Други избиратели пък бяха видели стар адрес от предишните избори”, обясниха още от изборната секция.

Въпреки многото плажуващи българи, решили да съчетаят морето с вота, не липсваха и наши сънародници, които изобщо не знаеха, че има секция в Кавала. Повечето планираха да си тръгнат рано в неделя и да се приберат до София, Хасково или Пловдив, за да гласуват, но в крайна сметка разбраха, че не е нужно да го правят при наличието на урна в курортното градче.

Покрай поредиците от почивни дни около Великден, Гергьовден и 24 май Кавала е препълнен от нашенци. От всяка кръчма и таверна се чува българска реч. Причината е, че цените са по-ниски, а качеството на храна и обслужването по-добри, категорични са всички.


Пътуват по 300 км до секцията

Група от 15 българи са готови да изминат 300 километра по време на отпуската си и да пропуснат 1 ден плаж, но да гласуват.

Семейството на Миро и приятелите му планират традиционната лятна почивка в Гърция още по Коледа. Събират се повече от 15 души всяка година, като част от компанията идва от Англия и Германия, а останалите пристигат от София. Тази година са избрали да почиват на втория ръкав на Халкидики - Ситония. „Когато разбрахме, че по същото време на почивката ще се провеждат и изборите, взехме общо решение, че ще гласуваме, независимо какво ще ни коства”, обясняват Миро и съпругата му. Първоначално мислят, че трябва да идат чак до Солун, на 150 км от селцето, в което са отседнали. ”Ваканцията ни продължава до сряда, така че щяхме да отидем и да се върнем - 300 километра, но за нас наистина е много важно да дадем своя глас”, разказва Миро. Когато разбират, че в града, който е на 15 километра от плажа - Никити, също има секция, успяват да убедят дори съседите си в хотела да идат до урните. „И ние отиваме“, чува се от близката лодка, акостирала в лагуната на плажа Талго. Илия и Атанас са от Стара Загора и са дошли на риболов. В събота вечер обаче взимат решение, че узото ще е в по-малки количества и ще спрат да починат до Никити, за да дадат своя глас. „Рибата няма да избяга, пък и коктейлите се пият по-спокойно на сушата”, смеят се двете момчета.

Генка Пападополус: Българският език помага за намиране на работа

Генка Пападополус е заместник-председател на изборната секция в Кавала. Тя е от първите българи, дошли да живеят и работят в курортното градче. Завършила е английската гимназия в Пловдив. През 1989 година заминава за Германия, където се жени, а през 1998 година идва в Кавала.

„Когато моите деца бяха малки и за тях нямаше българско училище, ми беше много болно, защото те като са малки и попиват всичко. Затова реших за следващите да опитам да организирам нещо. Когато започнахме да се събираме, преди 5 години за първи път покрай парламентарните избори, разбрах, че всички имат подобни проблеми”, разказа Генка. Тя обясни, че българският език е голямо предимство при намирането на работа в Северна Гърция. Причината е, че се търсят сервитьори, застрахователи, брокери с български заради многото наши сънародници, които идват на почивка и си купуват имоти. Българският език в дипломата давал и допълнителни точки за работа в държавния сектор в Гърция. „Ние сме се доказали, че работим, и то без да броим нито часове, нито стотинки, работим от сърце. Повечето българи имат собствен бизнес, химическо, лекарски практики, аз например имам рекламна къща. Има много таверни, които са български, много малки хотелчета, които са отскоро направени, също са български”, разказва жената. Според нея в Гърция е много по-лесно да се наложи човек, отколкото в Германия например.

Изпратихме спешно допълнителни бюлетини

С решение на ЦИК и по разпореждане на вицепремиера Екатерина Захариева допълнителен брой бюлетини бяха пренасочени спешно в изборния ден за секции в Гърция, където урни бяха поставени на 13 места. Общо 100 бюлетини отпътуваха към Неа Мудания. Причината е огромният наплив от нашенци с мерак да гласуват на евровота в курортното градче.