Периодът, известен като „Гладната Луканова зима“, влиза в учебниците по история и цивилизация за 10-и клас. Това е една от промените, по които са работили техните автори и историци, след като просветният министър Красимир Вълчев върна помагалата за корекция след спорове около начина, по който е представен комунизмът.

„По време на работните дискусии постигнахме консенсус да бъдат включени характерните за тоталитарния режим неща. Не е имало отпадане на теми, сменени са акцентите, други събития се представят по-ясно“, обясни пред „Монитор“ доц. Даниел Вачков, който е сред участниците в работната група. След корекциите по новите учебници десетокласниците

ще научат за трите фалита на комунистическата икономика

Първият е през 1962-ра, когато е първият дългов фалит и държавата освобождава златния резерв. Гимназистите ще участ и за 1978-а, когато страната ни изпада в състояние да не може да посреща задълженията по външния дълг, а Тодор Живков е принуден лично да моли за помощ Леонид Брежнев. Третият фалит на комунистическата икономика е през 1990-а, когато тогавашният премиер Андрей Луканов прекратява едностранно плащанията по външния дълг на България от близо 11 млрд. Така страната е докарана до банкрут.

Преди корекциите в част от учебниците възродителният процес е споменат само с едно изречение. Десетокласниците вече ще учат за смяната на имената на мюсюлманите и „голямата екскурзия“ през 80-те.„Постигнахме осъдителна оценка за възродителния процес. Издателства ще приложат и официалните документи, които го осъждат“, уточни още Вачков. В учебниците са поместени Законът за обявяване на комунистическия режим за престъпен от 2000 г. и Декларацията на 41-вото НС, осъждаща опита за насилствена асимилация на българските мюсюлмани. В същото време отпадат някои документи. Например спомени на офицер от Държавна сигурност, който не представя обективна гледна точка.

След общественото напрежение около начина, по който е представен периодът, образователният министър заяви, че само три от предложените пет учебника отговарят на изискванията. След направените от издателствата корекции

Вълчев одобри и петте проекта на учебниците по историята и цивилизации за 10-и клас.

В тях е включена информация за репресивната политика на тоталитарния режим, господстващ в България до края 1989 г., ярък пример, за която са лагерите, обясняват от просветното ведомство. Издателствата имат на разположение точно един месец да разпечатат учебниците, за да бъдат готови преди старта на новата учебна година.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Излъчват онлайн Великденската служба в Бургас

Великденската служба в Бургас ще бъде излъчвана дирекно онлайн, съобщиха от морската община. Местните власти са осигурили изцяло техническото обезпечаване.  Хората ще могат да проследят от начало до край службата във вечерта на Възкресение Христово от храм „Св. св. Кирил и Методий“, както и на църковните ритуали на Велики четвъртък и Разпети петък.

СЗО: Фалшивите новини и антиваксърските движения са заплахи за човешкото здраве

Фалшивите новини и антиваксърските движения са сред десетте заплахи за човешкото здраве, които Световната здравна организация обяви. Това съобщи доц. Михаил  Околийски, представител в офиса на организацията в България в предаването „Референдум” на БНТ.  - Важно е хората да вярват на истинските, а не на фалшивите новини.

Проф. Николай Витанов: Ако пътуваме по Великден, ще се появят нови огнища на заразата

Коронавирусът атакува повече населението в големите градове и ако по Великден има голямо движение и много заразени от големите градове и отидат в по-малките, като нищо ще се появят нови огнища на зараза. Това заяви пред БНТ проф. Николай Витанов от Института по Механика към БАН, който е и ръководител на екипа от учени, създали на математическия модел за прогнозите и разпространението на коронавируса.