Гимназистите от специалност „машинни системи с цифрово и програмно управление“, които след като завършат, придобиват квалификация за машинен техник, ще могат да запълват липсите на стругари и шлосери, обясни пред „Монитор“ зам.-образователният министър Таня Михайлова.

Броят на машинните специалности е вдигнат рязко, за да запълни гладът за кадри в направлението. Докато за целия гимназиален курс (от 8-и до 12-и клас) през тази учебна година имаше малко над 800 ученици, следващата учебна година освен тях само в 8-и клас могат да бъдат приети още около 600.

Общо

26 нови паралелки в специалност „машинни системи с цифрово и програмно управление“

са заложени в план-приема за учебната 2019/2020 г. От тях 15 са с дуално обучение (чрез работа), докато за изминалите години те бяха общо 25. Все още не е ясно колко ученици са кандидатствали и ще бъдат приети в тази паралелка, но тя може да стартира и като маломерна. Като една от „Машини и системи с ЦПУ“ е една от общо 57-те специалности, включени в списъка с професии с очакван недостиг от специалисти на пазара на труда и като такава

може да се сформира паралелка и само с 12 ученици

пожелали да учат в нея. Това означава, че ако бъдат сформирани всички заложени в план-приема паралелки, броят на гимназистите от това направление ще се увеличи с над 300. Той може да скочи на 600, ако в тях бъдат записани по средно 23-ма ученици.

Общият недостиг на специалисти от сектор „машиностроене“ е 25 000 души, заяви изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Добрин Иванов. Толкова души с инженерно-техническо и техническо образование са необходими за запълване на недостига на кадри. Търсенето на специалисти обаче не е разпределено равномерно и средно-техническият персонал (среднисти) има по-големи дефицити отколкото при висшистите. „Липсват инженери и агрономи, но със сигурност липсват повече кадри, които нямат висше образование. Имайки предвид, че към тази група спадат шлосерите и заварчиците, те са може би

една от най-дефицитните професии

заяви Иванов. В професионалните гимназии учениците имат и предмети като шлосерство и заваряване и ще бъдат компетентни и по тези области“. Според изпълнителния директор на АИКБ след кратък допълнителен курс учениците, които са обучавали в специалност „машинни системи с цифрово и програмно управление“, ще могат да заемат и местата на шлосери и заварчици.

Бързата модернизация в сферата на машиностроенето

обаче едва ли ще остави завършилите направлението без работа. „Гимназистите, които завършат специалността „машинни системи с цифрово и програмно управление“ няма да останат без работа. Те няма да бъдат безработни, така че да заемат и длъжности, които не са точно по тяхната специалност, тъй като е особено остър недостигът и в тяхното направление.“, коментира още Иванов. Разликата между машинните техници, стругарите и шлосерите не е в заплатите, а във физическата натовареност. В при трите професии възнаграждения са близки и значително по-високи от средната работна заплата в страната, но автоматизацията на работното място е на различно ниво. „Машинни системи с цифрово и програмно управление“ е

специалност, която е по-малко физически натоварена

тъй като машината, на която се работи, е с цифрово програмно управление. „Тя е по-скоро за програмисти и софтуерни инженери, а не толкова за машинни оператори“, обясни Иванов. Струговете стават все по-автоматизирани, но шлосерът все още трябва да залага на повече ръчен труд. „За стругарството и заваряването мисля, че машините са модерни и облекчават труда на работника“, каза още изпълнителният директор на АИКБ. 

Още по темата четете в хартиеното издание на "Монитор"!

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Възрожденска къща стана декор за виртуална игра

Гимназисти от столичното 51-во средно училище „Елисавета Багряна“ създадоха виртуална игра за българска възрожденска къща. Тя е реализирана по двегодишния проект 3ducation – cultural voyage, финансиран по „Еразъм+“.

Хакери удариха и сайтовете на летищата във Варна и Бургас

След драмата с теча на информация от НАП, сайтовете на Летище Варна и Летище Бургас са хакнати в събота вечерта, съобщи Lupa.bg. Проверка на „Монитор“ показа, че страницата на варненското летище е възстановена, но денонощие по-късно на това в Бургас отново не работи.