ГЛАД ЗА МЕДИЦИ: Германия ни краде медсестрите

Големите болници закъсаха

ГЛАД ЗА МЕДИЦИ: Германия ни краде медсестрите

* Фирми посредници пускат обяви, предлагат 6 бона заплата

* Масово търсим лаборанти и фармацевти насред пандемията

Германия ни краде медицинските сестри с оферти за работа срещу 6 бона заплата. На този фон големите болници у нас закъсаха за кадри.

Фирми посредници заливат сайтовете с обяви за позиции в чужбина. Най-много са именно предложенията от Германия. Възнаграждението, което се предлага на нашите медсестри, е средно около 3000 евро. В допълнение обаче влизат трудов договор, осигуровки и застраховки, коледни и ваканционни добавки към заплатата, възможност за настаняване на преференциално ниска цена, покриване на транспортните разходи до работното място, както и онлайн обучение по немски език.

Данни

Наши медицински сестри се търсят също в Кипър, където предлагат 3521 лв. месечно с допълнителни бонуси, покриване на самолетен билет и разноски по заминаване, както и на част от разходите за квартира. При извънреден труд се заплаща допълнително. Нидерландия пък предлага на нашите медсестри заплата от 3400 до 4000 лв., самолетен билет, покриване на част от наема, 24 дни платен годишен отпуск и 3-месечен онлайн курс по нидерландски език, по време на който компанията осигурява 680 лв. месечно.

В същото време у нас медицинските сестри получават от 550 до 1500 лв. в повечето случаи. Най-ниски са заплатите в общинските забавачки, а в частните болници и центрове по-щедрите предложения може да стигнат до 1800 лв. По данни на Националния статистически институт към края на миналата година в болниците у нас са работели 29 160 медицински сестри, от които 6258 са в столичните лечебни заведения. Това обаче е много под нуждите на страната.

Кадри

И в момента много лечебни заведения търсят кадри. Дори големите болници са закъсали за медсестри. Шест обяви са публикувани само от „Пирогов“, където се търсят кандидати за отделенията по урология, диализно лечение, УНГ, анестезиология и интензивно лечение към Клиниката по изгаряния и в Клиниката по гнойно-септична хирургия. От лечебното заведение обаче не са посочили каква заплата предлагат. С обява в известен сайт за работа медицински сестри търсят и от УСБАЛ по онкология. Там кадри са необходими за Отделението по анестезиология и интензивно лечение. УМБАЛ „Св. Екатерина” също търси медсестри за няколко отделения. Заплата отново не е посочена, но в описанието към обявата е отбелязано, че се предлагат ежемесечни ваучери за храна на стойност 60 лв. Военномедицинската академия (ВМА), УМБАЛ „Царица Йоанна“ – ИСУЛ, МБАЛ Националната кардиологична болница, МБАЛ „Света София“, УМБАЛ „Света Марина“ – Плевен и Варна, УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив, УМБАЛ – Бургас и УМБАЛ – Поморие, са сред останалите болници, които търсят медицински сестри.

Глад

Гладът за медицински сестри е сериозен, но това не са единствените специалисти, които се търсят под дърво и камък насред пандемията. Десетки са например обявите за лаборанти. Такива кадри набират както лаборатории, така и лечебни заведения. Заплатата, която се предлага, е около 1200 лв. В много от обявите обаче не е посочено месечно възнаграждение. Стотици са и аптеките, които имат свободни позиции за фармацевт. Заплатата за помощник-аптекарите е около 1500-1700 лв., а тази на магистър-фармацевтите е около и над 2000 лв. За сравнение обяви има и от аптеки в чужбина. Така например обект в Малта търси да назначи фармацевт срещу 2500 евро заплата.

На второ място сме в ЕС по най-малко кадри

България е втората страна в ЕС с най-малък брой медицински сестри. Това се посочва в отчета на служебния здравен министър Стойчо Кацаров. „Налице са тежки регионални диспропорции в предлагането на медицинска помощ и несправедливо разпределение на средствата между отделните медицински специалности“, посочва Кацаров. За неравномерното разпределение свидетелстват и данните на НСИ. Докато в София има над 6500 медицински сестри, във Видин те са 218, а в Силистра и Разград съответно 360 и 366. Във втория по големина град у нас – Пловдив, те са 3086.

БАПЗГ: Пандемията показа крещящата нужда от специалисти по здравни грижи

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи отправи поздрав към медицинските университети по повод новата академична година. „Пандемията от COVID-19, която продължава вече втора година, още по-ясно показа крещящата нужда на българската система по здравеопазване от специалисти по здравни грижи. Необходими са години, за да се преодолее кадровият дефицит, който нарастваше лавинообразно през последните 20 години. Въпреки че професионално направление „Здравни грижи“ беше включено в списъка с приоритетните професионални направления в края на 2020 година, въпреки стъпките за увеличаване на стипендиите и възможностите за намаляване на учебните такси в сътрудничество с работодателите в здравеопазването все още трудно се набират кандидати за изключително отговорните и недостатъчно оценени професии на специалистите по здравни грижи“, се посочва в обръщението. От БАПЗГ отбелязват, че ще продължат усилията си за постигане на по-добри условия за обучение, работа и възможности за кариерно развитие, за приемане на стандарти по здравни грижи и адекватно заплащане на труда на медицинските специалисти в България. „Успешното решаване на тези задачи, за които настояваме от години, без съмнение ще повиши мотивацията за избор на професии в областта на здравните грижи“, отбелязват от асоциацията.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.