0

С троителните специалисти са сред петте най-търсени служители и работници в девет области на страната. Глад за такива кадри се усеща в Бургас, Варна, Ямбол, Плевен, Стара Загора, Търговище, Монтана, Велико Търново, Видин и София-град. Това сочат данните от проучването за потребностите от работна сила, проведено в периода септември - октомври 2021 г. на Агенцията по заетостта.

Строителните специалисти са сред петте най-търсени служители и работници в девет области на страната. Глад за такива кадри се усеща в Бургас, Варна, Ямбол, Плевен, Стара Загора, Търговище, Монтана, Велико Търново, Видин и София-град. Това сочат данните от проучването за потребностите от работна сила, проведено в периода септември - октомври 2021 г. на Агенцията по заетостта.

От него става ясно, че най-сериозна е кризата в Стара Загора и Велико Търново, а в Бургас, Варна и Ямбол строителните специалисти са сред най-търсените работници. Само в областите Сливен и Пазарджик пък не са заявени потребности от майстори в строителството.

Резултатите от проучването на агенцията показват, че през 2022 година

бизнесът ще се нуждае от близо 110 хиляди специалисти

в различни сектори. Най-търсени ще са работниците от шевната индустрия, като нужният брой квалифицирани кадри ще е 14 800. Машинен оператор е втората по численост търсена специалност от работодателите със заявена потребност от близо 6900 позиции през следващите 12 месеца. На трето място по брой заявени потребности се регистрират строителите с близо 4500 заявени позиции. Тук се наблюдава спад от 36% спрямо пролетта, или с 2500 позиции.

За миналата година най-сериозни затруднения работодателите са имали при намирането на продавач-консултанти, машинни оператори, шивачи, оперативни счетоводители и строители, а за 2020 г. е имало криза за готвачи, електротехници, заварчици, търговски представители, отново продавач-консултанти и строители.

Данните от проучването на Агенцията по заетостта показват още, че през следващите 3 до 5 години българският бизнес ще се нуждае от близо

170 хиляди специалисти със средно образование

Спрямо септември 2020 г., търсенето е намаляло с близо 64 хил., или с 27%. Като цяло, се запазват основните предпочитания за специалности - специалистите в търговия на едро и дребно, производствените технологии за текстил и облекло и строителството, което се нарежда на второ място от 20-те най-търсени специалности с близо 11 500 броя заявени места. Във всички изброени специалности на професионалното образование се отчита спад на търсенето.

Кризата за строители не влияе на заплатите в сектора. Цената на материала е скочили осезаемо, но на работната ръка не, отчете пред „Монитор” Николай Калчев, собственик на фирма за ремонт и направа на покриви. Той обясни, че започват повечето ангажименти от пролетта, защото в момента никой не заявявал ремонтни дейности на покриви, но имал уговорки с клиенти до края на годината.

Поскъпването на материалите обаче надува крайните цени в строителството. Пpeдceдaтeлят нa упpaвитeлния cъвeт нa Kaмapaтa нa cтpoитeлитe в Бългapия инж. Илиян Tepзиeв изчиcли, чe ocĸъпявaнeтo нa ĸpaйния пpoдyĸт щe e нaд 25%, тъй ĸaтo мeждy 60 и 70% oт cтoйнocттa мy ca мaтepиaли. Πo дyмитe мy пpeз пocлeднaтa гoдинa се oтчитa

пocĸъпвaнe нa мaтepиaлитe мeждy 30 и 100%

Pъcтът нa цeнитe нa мeтaлитe e нaд 100%, нa бeтoнa - 30%, нa тoплo- и xидpoизoлaциитe - oĸoлo 40%, ĸaзa Tepзиeв в интервю за БТА. Той пpeдyпpeди, чe фaлити в бpaншa нe ca изĸлючeни.

„Офисното строителство е значително намаляло към момента. Покрай пандемията хоум-офисът стана нещо обичайно в повечето браншове. Много фирми, особено в ИТ сферата, преминаха в изцяло дистанционна среда и освободиха офисните пространства. Съответно и търсенето е почти спряло“. Това посочи инженер-проектант Невелина Миркова пред „Монитор“

Тя допълни, че

в жилищното строителство нещата стоят по този начин

Отбеляза, че три са основните фактора, поради които в момента търсенето надвишава предлагането на жилищния пазар. „Първият е свързан отново с хоум офиса и нуждата от повече пространство, с която се сблъскват хората. Инфалцията е другата причина - в момента имотите играят ролята на спасителен пояс за спестяванията на хората. И третият фактор, който стимулира допълнително купуването на имоти, са ниските лихви по ипотечните кредити, чрез които повечето хора купуват“.