До 3 години глад за 30 000 инженери по  електроника и автоматика

До 3 години глад за 30 000 инженери по електроника и автоматика

Машинни оператори и шофьори ще са най-търсени през 2019-а

Глад за 30 000 инженери по електротехника, електроника и автоматика ще има до 3 години, показва проучване на Агенцията по заетостта, проведено сред почти 6000 работодатели от цялата страна. Най-малко потребности пък ще има от висшисти по направленията „Право” и „Химични технологии”.

3/4 от фирмите, които са участвали в проучването, са казали, че ще имат нужда от служители, които са завършили университет. Освен това през 2022 г. бизнесът ще търси да назначи и 80 хиляди души със средно образование, предимно за производство на текстил, облекло, обувки. Две трети от родните компании ще имат нужда от нов персонал още през тази година. Едва три на сто от фирмите пък имат намерение да съкращават хора. Най-голям глад за работници през 2019 г. се очаква да има в големите областни градове – София, Пловдив и Варна.

Най-слабо ще бъде раздвижването на пазара на труда

в областите Разград, Видин и Кюстендил. Сред издирваните от бизнеса кадри ще бъдат машинните оператори, следвани от продавач-консултанти, шивачи, строители, готвачи. Търсене ще има и на професии, които изискват висше образование или специфична правоспособност. Най-осезаемо нуждата от работна ръка ще се усеща при шофьорите, следвани от инженери, специалисти в здравеопазването и образованието. През 2019 г. ще се търсят над 1000 машинни оператори и над 5600 шофьори. Важно качество, което трябва да притежават бъдещите служители, пък е иновативността. Освен това те трябва да бъдат способни да вземат решения и да предлагат промени. Междинните резултати от проучването, които бяха оповестени през 2018 г. пък показаха, че в териториален аспект не се наблюдава голямо различие в приоритетите на работодателите. Родните предприемачи от 16 области в страната са отбелязали като основно изискване наличието на

мотивация и отговорност към работата

Най-активно за тези качества следят бизнесмението от областите Варна, Велико Търново, Кюстендил, Плевен и Пловдив. Работодателите в 6 областни града пък залагат на първо място на позитивните личностни качества при подбора на кадри. Над половината от анкетираните шефове считат, че опитът в заеманата длъжност е важен. Освен това две трети от работодателите предлагат въвеждащо обучение на служителите си, както и такова за повишаване на квалификацията.

Териториалната мобилност пък е слабо застъпена

сред разбиранията на бизнеса. Едва една пета от анкетираните заявяват, че биха осигурили служебен транспорт, а 30% са готови да поемат частично разходите на персонала си за междуселищно пътуване. Повечето фирми ще търсят служители за постоянна заетост, става ясно още от проучването. Целта на изследването е дадат насоки на институциите как да променят политиките си. Полза от тях щяло да има и за образователната система, и за тази за обучения и заетост на възрастни.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.