ГИТ се включва в информационни срещи за правата на сезонните работници

ГИТ се включва в информационни срещи за правата на сезонните работници

Експерти на Инспекцията по труда ще се включат в информационни срещи, които се организират в 4 града в страната в рамките на Седмицата на действието – част от общоевропейската кампания на Европейския орган по труда „Права през всички сезони“. Срещите ще се проведат в периода 20 – 24 септември 2021 г. и ще стартират от 10 часа, посочиха от ГИТ.

В Перник информационният ден ще бъде на 20 септември, във Видин – на 21 септември, в Свищов – на 23 септември и в Гоце Делчевще бъде  на 24 септември.

Информационните дни се организират от Агенцията по заетостта, която е и организатор на кампанията за България, съвместно с EURES мрежата у нас. В тях ще се включат представители и на други държавни и неправителствени организации, които партнират на Агенция по заетостта в тази кампания - НОИ, НАП и фондация Кампания А21. Целта на срещите е да се повиши осведомеността на трансграничните сезонни работници за техните права и насърчаването на справедливи и безопасни условия на труд за наетите в страните от ЕС. Присъствието на експерти от различни институции и организации, свързани със защита на правата на мобилните работници, ще допринесе за разширяване на информационния обхват на темите, за които може да бъде получена информация – търсене на работа, трудови и социалноосигурителни права, какви са сигналите за евентуална измама при изпращане на работа зад граница и др., отбелязаха от Инспекцията.

Всички заинтересовани от сезонната заетост ще могат в рамките на Седмицата на действието да се запознаят с важна информация не само чрез срещите на място, но и онлайн – чрез видеопрезентация за правата на сезонните работници в You Tube канала на Агенция по заетостта.

ГИТ е основен партньор на АЗ в провеждането за България на общоевропейската кампания на Европейския орган по труда, насочена към повишаване осведомеността сред трансграничните сезонни работници с акцент върху наетите в селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост. Слоган на кампанията е Права през всички сезони.

На сайта на ИА ГИТ, в секцията „За работодатели и работещи“, е създадена рубрика с полезна информация за работещи в чужбина българи „Работа на български граждани в чужбина“. Периодично се публикува и полезна информация за търсещите работа лица. Информация за условията на труд в държавите членки е публикувана и на сайта на Мрежата за сътрудничество между европейските служби за заетост, в рубриката „Условия на живот и труд“, а информация за кампанията се публикува и в специално създадена секция на Европейския орган по труда, допълниха от инспекцията по труда.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.