ГИТ: Регистрирани на борсата, декларирали, че отиват на работа

ГИТ: Регистрирани на борсата, декларирали, че отиват на работа

55 регистрирани като безработни, посочили пред контролно-пропускателните пунктове, че отиват на работа. От тях едва 14 наистина пътували по – работа, става ясно от информация на ИА „Главна инспекция по труда“. Данните са само за ден, уточняват проверяващите. В два от случаите е обявено трудово правоотношение, в останалите е установено наличие на трудово правоотношение. Данните са от проверки, извършени в рамките на ден по списък, подаден от Агенцията по заетостта. Проверени са 53 работодатели, за които хората са декларирали, че работят. За резултатите е уведомена Агенцията по заетостта за предприемане на действия относно тези нарушения, съобщават още от ГИТ.

За 37 работодатели са събрани данни, че нямат връзка с работниците, които декларират полагане на труд при тях. Данните ще бъдат предоставени на органите на МВР.

От ГИТ припомнят, че при 33 проверки в рамките също на ден на данните от събрани на случаен принцип декларации за преминаване през КПП за влизане в София бяха установени 12 лица да полагат труд без сключен трудов договор от 55 преминали. При тези проверки е проверявано и изпълнението на Заповедта на министъра на труда и социалната политика за предприемане на мерки във връзка с епидемичната обстановка в страната. Като цяло се констатира, че работодателите са осигурили дезинфектанти и предпазни средства, които обаче често не се използват от работниците и служителите.

Обменът на информацията между институциите с цел повишаване ефективността на контрола, както и проверките на базата на този обмен продължават, увериха още от инспекцията по труда.
Предвид повишения риск в условията на криза да се използва недеклариран труд, проверките на данните в декларациите помагат да се идентифицират предприятия, в които е възможно да се установят случаи на работа без трудови договори, след като работници и служители без регистрирани в НАП такива са декларирали, че полагат труд при тях. За периода на извънредното положение са установени 160 случая на работа без трудови договори.

По отношение на предприемане на противоепидемични мерки са установени над 1500 нарушения. Основно те касаят неизвършени инструктажи и неактуализирана оценка на риска, по-рядко са случаите на неосигурени лични предпазни средства. Това нарушение е установявано предимно в началото, когато имаше недостиг на такива, уточняват проверяващите от инспекцията по труда.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.