Вижте как мамят българи на гурбет в Германия (ВИДЕО)

Вижте как мамят българи на гурбет в Германия (ВИДЕО)

Българка, заминала на гурбет в Германия, получи неизплатените си възнаграждения благодарение на съвместните действия на Главна инспекция по труда (ГИТ) и Берлинския консултативен център “Миграция и достоен труд” (BEMA), съобщиха от инспекцията по труда.

Жената попаднала на обява в интернет, която гласяла, че се търсят медицински сестри за работа в клиники и старчески домове в Германия. Тя осъществила контакт с немската фирма, пуснала обявата, уточнили се и оттам те й изпратили договор, който за нейна изненада бил на испански език. Жената споделя, че това я озадачило и предизвикало обаждането й до фирмата. Те и гарантирали, че тя ще бъде осигурявана, както здравно, така и социално, каквито са и правата на всеки работник в Германия независимо дали е гражданин на държавата или чужденец. Тя подписала и заминала да работи там. След изтичането на договора й се прибрала в края на април 2020 г. обратно в България. Чакала изработената си заплата до края на месеца, както е по договор, но превод по сметката й нямало. Поради тази причина тя се свързала с фирмата, откъдето първо казали, че тя не е работила за тях. В отговор на това тя обяснила, че разполага с всички документи, които гарантират, че тя е била назначена при тях. В следствие на това от фирмата се поправили и се съгласили с твърдението на жената, че тя всъщност е била служител. Обяснили й, че парите и се бавят, защото немските работодатели не са предоставили заплатите, съответно те не са изплатени на нито един от служителите. Тя преценила да се обади в две от местата, където е упражнявала професията си на медицинска сестра, оттам отговорът бил, че заплатите са преведени на всички служители. Тя продължила да звъни на фирмата през месеците май и юни, откъдето най-накрая я блокирали. Решила да се обади и на управителката на фирмата, но в момента, в който тя разбрала кой и се обажда и за какво, затворила телефона и блокирала разтревожената ни сънародничка.

Това накарало жената да се обърне към ГИТ, които от своя страна осъществили контакт с Берлинския консултативен център “Миграция и достоен труд” (BEMA). Благодарение на съвместната им работа българката споделя, че в крайна сметка е успяла да получи изработената си заплата.

Историята на българката, заминала на гурбет в Германия, провокирала създаването на видео, чиято цел е да популяризира ползите от осъщественото сътрудничество между двете организации в рамките на трансграничния проект „Еврокомандироване“ (EURODETACHEMENT). Клипът е разработен от BEMA, ведно с брошурата „НА ГУРБЕТ: Моите права като командирован работник в Германия”, казват още от ГИТ.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.