ГИТ наложи глоби за над 3 млн. лева за 3 месеца

ГИТ наложи глоби за над 3 млн. лева за 3 месеца

Наказателни постановления за 3 219 840 млн. лева са влезли в сила за неспазени условия на труд и други нарушения по Кодекса на труда. Това показват резултатите от контролната дейност на ГИТ за третото тримесечие на 2019 г.

Данните на инспекцията сочат още, че за този период са извършени 10 426 проверки. От данните става ясно още, че няма проверка на инспекторите, която да не е установила нарушения.

Най-много – 5722, са били проверките в малките предприятия с до 9 служители. А в дружествата с над 500 заети са извършени едва 166 проверки от инспекторите. Данните сочат още, че служителите на Главната инспекция по труда са констатирали общо 40 253 нарушения на трудовото законодателство и Закона за насърчаване на заетостта.

Служителите са съставили 2644 акта за нарушение на трудовото законодателство, уточниха още от ГИТ. Основен приоритет за инспекторите е осъществяване на контрол за спазването на трудовото законодателство. Спазване на нормите, регламентиращи заплащането на труда, законосъобразното наемане на работната сила, работното време и почивките с акцент върху малки и средни предприятия, както и тези със сезонен характер на дейността, заявиха още от Главна инспекция по труда.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.