Гимназистите с един ден ваканция на осем учебни

Гимназистите с един ден ваканция на осем учебни

Зрелостниците почиват най-малко

Учениците от 8-и, 9-и и 11-и клас ще имат по един ден ваканция на всеки осем учебни дни. Това показва справка на „Монитор“ в предложения от МОН график за учебната 2021/2022-а. Гимназистите ще имат по 207 учебни дни, като в тях не влизат съботите и неделите. Почивните делнични дни покрай ваканции, национални празници и изпити пък са 26. Това означава, че над 12% или един на всеки осем учебни дни ще е свободен за тях.

Първата почивка за учениците е няколко дни след старта на учебната година – на 22 септември. След това имат и един ден есенна ваканция на 1 ноември. Коледната пък ще бъде 11 дни - от 24 декември до 3 януари 2022-а. В тях влизат и 2 уикенда. Следващата пауза е 1 февруари, когато ще бъде междусрочната ваканция. Вторият срок започва на 2 февруари. След това учениците ще почиват чак по време на пролетната ваканция. За всички от 1-ви до 11-и клас тя ще бъде от 1 до 10 април включително. Следователно те ще имат 6 почивни делнични дни. Два дни без учебни занятия ще имат и около Великден, който тази година се пада на 24 април.

По традиция през май има множество неучебни дни. Това са 2-ри, който ще е почивен заради 1 май, 6-и и 24-и. Неучебни ще бъдат и 18-и и 20-и, тъй като за тогава са планувани двата задължителни държавни зрелостни изпити. 25 май пък ще е неучебен, но присъствен ден за училищни, просветни и културни дейности. През юни учениците от 8-и, 9-и до 11-и клас ще почиват и на 14-и и 16-и, тъй като тогава ще се провеждат националните външни оценявания за седми и десети клас.

Най-малко ще почиват зрелостниците. Те ще имат само 12 почивни дни, тъй като пролетната им ваканция е само 2 учебни дни – 7 и 8 април. Дванадесетокласниците приключват учебната година на 12 май.

Учениците от първи до трети клас пък ще учат най-малко. Те имат само 14 учебни седмици. В тях влизат 185 делнични дни, от които 24 ще бъдат почивни. За децата от 4-ти до 6-и клас пък учебните седмици са 16 и приключват на 15 юни.

Изпитът от националното външно оценяване в края на 4-ти клас по български език и литература е насрочен за 26 май, а този по математика – за 27 май. И двата дни ще са учебни. Директорите обаче могат да променят седмичното разписание, за да организират изпитите.


В професионалните гимназии задължително на матура по занаят

За първи път през следващата учебна година всички дванадесетокласници, които изучават професия, ще трябва да се явят на втора матура по теория за придобиване на професионална квалификация. „Ученикът ще полага изпити по теория и практика на професията Така освен оценка от изпита той ще има и квалификационна степен, а за някои професии и правоспособност за упражняване на професия“, обясни служебният образователен министър проф. Николай Денков. Досега зрелостниците можеха да избират дали да се явят на втора матура по общообразователен предмет или по професия. Вместо резултата от ДЗИ в тяхната диплома за средно образование се вписваше средноаритметичната оценка от изпитите по теория и практика на професията, изучавана в професионална гимназия.

За учениците, които не се обучават на занаят, втората матура ще бъде по един от профилираните им предмети. Преди началото на учебната година се очаква МОН да публикува и различни видове примерни задачи и как се подхожда при решенията им, ще посочат коя компетентност се оценява с тях, ще включат и аргументация на броя точки по предметите, по които ще се полагат матури.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.