Учениците от Езикова гимназия „Гео Милев“ в Добрич изразиха силното си възмущение от зам.-кмета Росица Йорданова, която публично ги обвини в увреждане на училищно имущество след мащабен ремонт на сградата. „Около 60 процента от налагащите се допълнителни ремонтни дейности в Езикова гимназия „Гео Милев” са в резултат на действията на учениците. Става дума за следи от ритници с крак по боядисаните стени, отчекната маса, след като е била блъскана в друга, петна от хвърляна гъба, след което са правени опити те да бъдат почистени“, заяви вчера на кметската оперативка Росица Йорданова.

Изявлението й предизвика бум от възмущение от ученици, родители, учители, директор на гимназията. Според тях подобно твърдение е опит да се прикрие некачественото изпълнение на ремонтните дейности в гимназията. От Ученическия съвет публикуваха много снимки, в които ясно се виждат оголени тръби, висящи жици, паднали лампи, неравен и надигнат вече ламинат, дупки по пода и т. н.

Според директора Милена Иванова, проблем с ламината има в почти всички класни стаи. Той се отваря, надува се и играе, защото отдолу не е сложена основа каквато е необходимо, тъй като по проект не било казано, че трябва да има замазка.

На специална пресконференция днес зам.-кметът Росица Йорданов се извини на учениците. „Моето изявление на кметската оперативка, че 60 процента от допълнителните ремонти в Езиковата гимназия се налагат в резултат на действията на учениците, е субективно от моя страна и аз се извинявам“, каза Йорданова. Според нея, основната вина била на изпълнителя, а само незначителна част е по вина на учениците. 

Ръководителят на проекта, г-жа Михова от Община Добрич поясни, че от Езикова гимназия са им изпратили уведомление с нередности, които са констатирали. Направен е обход на обекта и изпълнителят ще отстрани всички дефекти за своя сметка.

Заради налагащите се ремонтни дейности на сградата учениците от Езикова гимназия преминаха на трисменно обучение – от 07.30 ч. до 19.30 ч., с по 30 минути учебен час, вероятно до средата на януари следващата година. Това предизвика бурно негодувание както от страна на гимназистите, така и от техните родители.

Ремонтът на сградата на Езикова гимназия се осъществява по проект на Община Добрич „Реконструкция и обновяване на образователна инфраструктура в Добрич“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ и е на стойност 919 500 лв. без ДДС. Крайният срок за финализиране на ремонтните дейности е 23 януари 2020 г. На 16 септември обаче бе решено, че класните стаи в гимназията са готови и учениците започнаха нормално учебната година.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Избират най-доброто вино в Добрич

Община град Добрич и Къщата на виното обявяват конкурс за най-добро домашно вино – реколта 2019 година. В конкурса могат да участват производители от град Добрич само със собствени вина – реколта 2019 г. Категориите в конкурса са три: червени вина; бели вина и розе.

8-годишно дете от Добрич се нуждае от помощ

8-годишният Преслав от Добрич се нуждае от трансплантация на стволови клетки. Детето е родено с детска церебрална парализа. Когато Преси е на година и два месеца, родителите му разбират страшната диагноза. От болница в Турция дават големи шансове за лечение, което обаче струва 22 974 щатски долара. Сумата е непосилна за семейството, затова средствата се събират в платформата за дарения helpkarma.

Над 30 смелчаци скочиха за Светия кръст в Добруджанското море

Над 30 мъже се бориха за Божия кръст на Богоявление в бурните и студени води на Добруджанското море.

Празникът в Шабла започна в храм „Св. Харалампий“, където отец Павел Максимов отслужи Богоявленски водосвет. По късно, на къмпинг „Добруджа“ край Шабла, при вълнение на морето 5 бала и температура на водата 1 градус, Светият кръст бе хвърлен в морето.