Гимназисти правят роботи под погледа на Милко Калайджиев
2

Гимназисти правят роботи под погледа на Милко Калайджиев

Носят портрета му на всяко състезание за късмет

Всеки има своя идол в живота, по чиито стъпки иска да върви или пък просто му се възхищава - спортист, актьор или друга успяла личност в областта, в която иска да се развива. Програмирайки най-различни роботи, учениците от Професионалната гимназия по електротехника и автоматика (бившия техникум „Киров“) обаче не се сещат за работата на изобретателя Никола Тесла. Гимназистите създават под строгия поглед на Милко Калайджиев, чийто портрет е закачен на една от стените в работилницата им.

Певецът е патрон на клуба по роботиката от две години. Идеята идва от един от основателите му, който е запален фен на певеца. „Един вид за повдигане на духа. На никого не му е приятно да седнат да му четат конско над главата. Опитваме се в клуба да бъде хем забавно, хем да вършим това, за което сме дошли“, сподели другият от основателите на клуба - Стивън Желев. Останалите гимназисти смятат, че с музика се работи по-лесно, и са приели идеята. Оттогава портретът на Милко Калайджиев е винаги с учениците, когато ходят на състезания - за късмет. За това може да се съди от факта, че на последното, без да искат, го забравят и не грабват награда. Гимназистите в такава степен са свикнали с песните на Калайджиев, че учениците от 11-и клас от клуба по роботика се надяват следващата година певецът да дойде на бала им.

Групата се сформира преди 4 години и от тогава се опитват да се развиват по възможно най-добрия начин, създавайки роботи за различни дисциплини, обясни Стивън. Той вече е завършил ПГЕА и е първокурсник в Техническия университет в София, но когато има време, винаги се връща обратно в училище, за да помогне на останалите с проектите, по които работят. Един от тях е „Робко“, който се използва в индустриалните заводи. След като един продукт е готов, той може да го вземе от точка А, да го пренесе до точка Б и да го остави. Ученическият робот може да носи до 5 кг и да разнася кенчета от кока-кола например. „Зумо“ пък има за цел да избута „съперника“ си от тепиха, на който се състезават един срещу друг роботите. Учениците са програмирали и „Трипи“, който има за цел да следва линията с възможно най-голяма скорост и да я мине за възможно най-кратко време, без да излезе нея. Освен роботи гимназистите са разработили и устройство за достъп, което се отваря с чип. То е поставено на вратата на работилницата. Учениците работят и по направата на управлението на количка на нитрометан. Тя е с мощност 4 коня и развива скорост от около 80 километра в час. Количката може да се използва за забавление или за състезания. В момента гимназистите работят по нея, като я карат в двора на училището. Те имат желание да сложат и камера, за да имат по-голям обхват. Николай Кънев от клуба пък сподели, че според него роботите на бъдещето са тези, които не могат да бъдат подкупвани. „Повечето от сегашните полицаи са подкупни. Ако се направи робот, който да замести полицаите и да не може да бъде подкупен, по този начин ще може да се въведе ред в трафика и пътищата“, обясни за бъдещата си идея ученикът.

Клубът по роботика не е единственият по-различен кабинет в училище. Гимназията има няколко лаборатории и работилници, които са оборудвани с модерни уреди. Например за едната са купени тестери на дънни платки, купени са нови компютри и лаптоп. Друга пък е оборудвана с нови поялници, с които да може да работи всеки един ученик по време на лабораторните упражнения. В останалите зали има мултимедийни дисплеи, бели дъски. ПГЕА е иновативна гимназия. Проектът има за цел разработване на уроци и изграждане на система за дистанционно учене, за да се подпомогне самоподготовката на учениците от всички класове и за предоставяне на възможност да наваксват изпуснато съдържание по уважителни или неуважителни причини. По този начин ще се преодолее и дефицитът на учебници по професии, обясни директорът на гимназията инж. Филип Филипов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.