0

У ченици от Професионалната гимназия по туризъм и строителство „Никола Й. Вапцаров“ в Смолян спечелиха националната награда „Достъп до добра храна 2021“ в категория „Училище“. Те заслужиха приза с кампанията си „Топъл обяд“ за медиците на първа линия от МБАЛ „Братан Шукеров“ в Смолян. 

Ученици от Професионалната гимназия по туризъм и строителство „Никола Й. Вапцаров“ в Смолян спечелиха националната награда „Достъп до добра храна 2021“ в категория „Училище“. Те заслужиха приза с кампанията си „Топъл обяд“ за медиците на първа линия от МБАЛ „Братан Шукеров“ в Смолян. 

Децата подкрепиха лекарите в борбата с епидемията от Ковид-19 като близо три месеца всеки делничен ден заедно със свои преподаватели приготвяха тобяд.
В благородната инициатива бяха привлечени и други училища от града, както и местни жители и институции. Професионален готвач от ОУ „Стою Шишков“ помага на учениците при съставянето на менюто. Логистиката на храната се осъществява със съдействието на Професионална гимназия по техники и технологии „Христо Ботев“.


Инициативата „Топъл обяд“ се осъществи и с подкрепата на Областната дирекция на ДФ „Земеделие“ в Смолян, която организира събирането на екологична продукция от земеделските стопани в цялата област.
Примерът на децата от Смолян имаше широк отзвук и бе последван от други професионални гимназии по туризъм в страната, които също подкрепиха по този начин медиците на първа линия в техните градове.

Гимназията бе номинирана в конкурса„Достъп до добра храна 2021“  от Министерството на образованието и науката. Състезанието е под патронажа на Министерството на земеделието, храните и горите и е част от Независимите диалози на ООН за сигурност и устойчивост на хранителните системи ‘2021.