250 чужди и БГ вузове на онлайн изложение за гимназисти днес

250 чужди и БГ вузове на онлайн изложение за гимназисти днес

Гимназистите могат да изберат онлайн къде да продължат висшето си образование по време на виртуалното изложение „Уча в чужбина и в България”, в което ще се включат над 250 университета. То ще се проведе днес от 11 до 17 часа, като достъпът ще става след регистрация.

За пръв път в изложението ще участват и 7 български вуза, сред които СУ, медицинските университети в Пловдив и Варна и Американския колеж. От чужбина пък ще има представители от Холандия, Германия, Барселона, Великобритания.

„Отваряме възможността младите хора да се ориентират каква е ситуацията в България, университетите ще покажат своят конкурентоспособност. Учениците да могат да си изберат програма в България или чужбина.”, обясни Бистра Илиева, управител на консултантска къща „Дарби“.

По време на изложението кандидат-студентите ще могат да посетят виртуалните щандове на всички университети и да зададат своите въпроси към тях. „Най-важното, когато учениците влязат в изложението, е да комуникират с университетите. Първият начин за това е писането – те кликват в прозорчетата, задават въпроси и след това представителите им отговарят. Така могат да получат обратна връзка с вузовете, да научат за видовете програми. След това могат да се разберат и за видеоразговор с тях.“, обясни Илиева. Консултантите пък ще могат да направят подбор за студентите спрямо специалността, която ги интересува. Гимназистите ще имат възможност да получат кариерно ориентиране и така да изберат правилната специалност за себе си. Подготвена е и семинарна част за финансиране, стипендии, подготовка за сертификати.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.