0

И зложба на известния френски майстор на обектива Гийом Лебран може да се види до 20 юли в столичната галерия „Синтезис“ на бул. „Васил Левски“ 57. "Мелос" се открива тази вечер в присъствието на автора, а от 18.30 ч. в четвъртък посетителите ще могат да направят тур с него сред показаните над 40 кадъра. Те са заснети между 2006 и 2012 г., по време на неговите пътувания между Турция, България и Гърция в компанията на писателя Рене Далиго.

Изложба на известния френски майстор на обектива Гийом Лебран може да се види до 20 юли в столичната галерия „Синтезис“ на бул. „Васил Левски“ 57. "Мелос" се открива тази вечер в присъствието на автора, а от 18.30 ч. в четвъртък посетителите ще могат да направят тур с него сред показаните над 40 кадъра. Те са заснети между 2006 и 2012 г., по време на неговите пътувания между Турция, България и Гърция в компанията на писателя Рене Далиго.

„Европейската цивилизация и понятието за европейска идентичност винаги са ме привличали. Още от младежките си години започнах да пътешествам, така открих връзките между Турция, България и Гърция. Връзки, които живеещите по тези места може би не долавят, или поне с това впечатление останах от разговорите с хората, които снимах. Исках да конструирам история и търсех интелектуален подход, за да я разкажа. Първоначално бях замислил проекта като триптих, посветен на трите страни, но попаднах на интервю с музикант, който беше озаглавил албума си „Мелос”. Дума, която означава едновременно съчетаване и разделяне. Така, тя се превърна не само в заглавие на проекта, а и в негова водеща линия“, споделя Лебран.

Той комбинира пейзажи, снимки на руини и изоставени места с портрети на млади хора от Истанбул, София и Солун в калейдоскоп, отразяващ едновременно настоящето и следите от миналото. „Снимах реалността, но търсех поезията и границите на въображаемото. Харесвам руините и меланхолията, която навяват. За мен носталгията не е тъжно чувство. Точно обратното, тя е звукът на времето, на онова време, което не познавам“, казва маестрото. Той вярва, че погледът на чужденеца винаги привнася нещо към представите на хората за мястото, което обитават, затова иска да добави и своята гледна точка към света, който снима. Ето защо развива допълнително проекта си и под формата на книга.

Гийом Лебран е роден в Сен Мало, Франция, през 1976 г. Той е фотограф, преподавател и съосновател на френското фотографско списание The Eyes. Неговата работа е вдъхновена от историята на европейския континент, литературата и киното. Последният му проект отново е свързан с Балканите и носи заглавието „Песен от Сараево“.

Изложбата в София се осъществява с подкрепата на PhotoSynthesis в партньорство с Френския институт в България. Събитието е част от програмата на Месеца на фотографията.