„Тъжно е председателят на Върховния касационен съд да не познава поне по име хората, които работят в съда. Попитайте го него защо не познава съдиите в България. Може би защото е ангажиран с международни участия“. Така главният прокурор Иван Гешев коментира изказването на Лозан Панов, че в сряда за пръв път е чул името на съдия Андон Миталов.

Обвинител №1 заяви още, че прокуратурата е сезирала ИВСС за казуса с Миталов преди 3 месеца, но тогава председателят на ВКС „интересно защо“ не е попитал нищо. Гешев коментира и атаката на Панов срещу специализираните съдилища у нас. „Това е странно и нямам обяснение как председател на ВКС може да се разграничи от собствените си съдии и от съда. Това е все едно аз да се разгранича от някоя областна прокуратурата, например в Русе или Силистра. Това освен, че е смешно е и тъжно. Не знам и как това кореспондира с претендираните от някои среди, към които гравитира г-н Панов ценности, като демокрация, върховенство на закона, независимост на съда“, заяви още Гешев.

„Българската прокуратура уважава българския съд, за разлика от някои други изолирани случаи на представители на съда които не спират да коментират прокуратурата, но зад тези атаки на прокуратурата съм сигурен че седят нездрави политически интереси, най-малкото“, посочи още обвинител №1. Той бе категоричен, че навсякъде има „черни овце“, но е важно проблемите да се решават. Гешев коментира и писмата, които изпрати до ЕК и Сърбия във връзка с забавилата се повече от 5 години екстрадиция на подсъдимия банкер Цветан Василев. Той заяви, че причините за това трябва да се търсят в „сръбската държава и сръбските правоприлагащи органи“.

Обвинител №1 обясни и че, вече се подготвят документите за екстрадицията на Васил Божков от ОАЕ. Според Гешев информацията, че хазартният бос ще получи имунитет заради сериозна инвестиция в емирствата са плод на „фенове на прокуратурата“, които водят хибридна атака срещу държавното обвинение и се опитват публично да го саботират.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Пенсионерите и гражданите в затруднено положение остават приоритет, обяви премиерът

Борисов: Длъжни сме да защитим живота и здравето на хората

Пенсионерите и гражданите в затруднено положение остават приоритет, обяви премиерът

"Днес светът е изправен пред огромно предизвикателство. Война, която взима много невинни жертви. Длъжни сме да направим всичко по нашите сили, за да защитим живота и здравето на българския народ". С тези думи премиерът Бойко Борисов коментира решенението на Министерския съвет да поиска удължаване на извънредното положение с месец. 

Прокурор ни вика на разпит по телефона

По време на извънредното положение призоваването за разпит да става по телефон или по електронен път. Това е една от мерките за организацията на работа на прокуратурата по време на извънредното положение, които бяха приети на заседание на прокурорската колегия на ВСС. То беше проведено по видеоконферентна връзка и излъчвано онлайн, както винаги.