Гешев със заявка за по-активна прокуратура

Гешев със заявка за по-активна прокуратура

Новоизбраният главен прокурор Иван Гешев даде заявка за по-активна прокуратурата. „Аз съм с ясното разбиране, че прокуратурата трябва да е доста по-активна и да отговори на очакванията на българските граждани за повече справедливост. Ще направя всичко възможно да оправда тези очаквания“, заяви той на излизане от срещата си с президента Румен Радев на Дондуков 2, който по-рано подписа указа за неговото назначаване.

Той даде да се разбере, че ще коментира приоритетите си едва когато встъпи официално в длъжност.

Гешев коментира и заявките на Радев за промени в конституцията и намекът, че новия главен прокурор не бива да бъде селективен по нито едно от делата. Той поясни, че не е запознат какво точно президентът смята, че трябва да се измени в Конституцията. Според него обаче прокуратурата трябва да остане част от съдебната власт, което било и мнението на голяма част от прокурорите, следователите и съдебните служители. „Не смятам, че съм работил селективно. Не само аз, но и екипът от следователи и съдебни служители , които са работили по това съдебно производство“, отговори Гешев на въпрос дали е работил селективно по делото КТБ. По думите му това дело е натоварено с много други гледни точни – политически, идеологическа. Прокуратурата обаче не можело да отговори на други очаквания, извън правовите и извън закона. Гешев допълни още, че прокуратурата достатъчно се отчита и не е причина за всякакви проблеми в тази държава, каквото се опитвало да внуши един политико-олигархичен кръг и върху която идеологическа основа се градяло идеологията на кръг от партии. „Тази идеологическа основа е, че прокуратурата е виновна за всички в тази държава. Това не е вярно“, каза той. Въпреки това Гешев не отрича, че прокуратурата има проблеми, които следват да бъдат изчистени.

„Но да се фиксираш и да градиш своята идеология върху това, че една институция е нещо лошо, е непродуктивно и уврежда имиджа на цялата държава. Може би някой постигат чист личен или политически интерес. Това обаче не е в интерес на държавата и на българските граждани“, каза Гешев. Според него следват да се притесняват всички, които не спазват закона и именно това е разделителната линия, независимо от кой олигархичен кръг са,и дали го хвалят или не. Това дали някой ме хвали или не, дали прави нещо за мен, не е критерий за нищо“, каза Гешев. Той даде да се разбере, че реакцията срещу процедурата за избор на нов главен прокурор е била реакция на притеснение.

Гешев заяви още, че ще развенчае мита, който политически се изгражда, че главният прокурор е недосегаем, всевластен и отговорен за всичко. Това не е вярно, отговори Гешев и увери, че ще развенчае този мит с повече обяснения към обществото. По думите му точно в този сегмент прокуратурата не е била достатъчно активна и затова един кръг успял да изгради впечатлението, че главният прокурор е всевластна и безконтролна фигура

По думите му главният прокурор не е пощенска кутия за сигнали от политици, а има компетентни прокуратури. „За мен е по-рационално българските политици да си внасят сигналите където трябва, а не да си правят реклама на гърба на главния прокурор", заяви още Гешев и допълни, че борбата с престъпността зависи от правоохранителни органи, прокуратура и съд. Той допълни още, че следва да се повиши капацитета на следователите, но и на много други структури.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.