Над 10 000 сделки от бандитска приватизация, извършена основно по време на кабинета на Иван Костов, ще бъдат проверявани от прокуратурата. Това заяви главният прокурор Иван Гешев ден след като държавното обвинение възложи на ДАНС да се извърши пълна ревизия на целия процес по раздържавяване на активи за милиарди.

„Ако говорим в по-общ аспект, за всички е ясно, че в голямата си част генезисът на българския капитал, не в цялата естествено, е с криминален произход. Най общо с генезис, свързан с трансформацията на държавната собственост в частна. Мисля, че никой не се съмнява в това нещо“, заяви пред журналисти Гешев. Той обясни, че са поставени две цели на проверката на приватизацията.

Първо, правени са, да, наистина, една или две такива проверки през годините. Те са частични. Тази проверка, която смятаме да бъде извършена от българската прокуратура, е с претенция да бъде комплексна.

Тя да бъде извършена не само от прокуратурата, а да бъде задействана и с Министерството на икономиката, с МВР, със Сметната палата, където между другото са правени доста интересни одити през годините на агенцията за приватизацията след първия приватизационен контрол. Много са показателни и не са обсъждани до момента“, заяви Гешев. Той допълни, че в случай че бъдат констатирани данни за извършени престъпления, за които не е изтекла давност ще бъдат образувани съответните наказателни производства.

„Има такива случаи, в които съдът не се е произнесъл, защото вероятно е имало такива, в които е имало разследване и са приключили с краен съдебен акт или някакъв друг прокурорски акт“, категоричен е обвинител №1. Той заяви, че втората цел на проверката е да се информират българските граждани за цялата истина за така наречената приватизация. „Каквото и да означава това в България с ясното съзнание, че ние не гоним богатите, не обвиняваме никой богат български гражданин. Най-малкото трябва да покажем истината за това, което се случи 30 години. Българските граждани имат право да я знаят. Всеки ще си направи извода, като се види това предприятие каква е балансовата му стойност, за колко е купено, каква е съдбата му.

Дали е нарязано за скрап и са заминали за Сърбия или за Гърция или е функциониращо в момента. Кой го е купил, как е трансформирана собствеността, осигурил ли си работните места, които си гарантирал, платил ли си съответните неустойки и държавата поискала ли си ги е, какво се случва с банковите гаранции и куп други неща. При тази ситуация всеки ще може да си прави извода за нещо дали е истина. Няма да кажа думата политическа отговорност, защото това не е работа на прокуратурата“, допълни още Гешев. Той коментира и факта, че в сряда голяма част от народните представители се обединиха около това, че подобна проверка на приватизацията е не просто нужна, но и закъсняла.

„Накратко ще кажа, че вчера чух, че има всеобща подкрепа от политическите сили. За мен е важно тези хора да свършат своята част от работата, която не е работа на прокуратурата. Тоест политическата част от работата. Ние ще извършим проверка, работа на политиците е да променят законодателството, ако трябва конституцията. Ако има такива законови основания по такъв начин, за да дадат възможност на българската прокуратура да си свърши работата и макар и късно, ако е възможно, да има справедливост за тези хора, които откраднаха активите на българските граждани. Защото това са активи и са удържани от работните заплати, пенсиите на нашите бащи дядовци, прадядовци. В крайна сметка така се случи, че тези активи или бяха нарязани на скрап, или бяха обезкостени, или купени за смешни пари в голямата си част, естествено, от някои други хора“, заяви още Гешев.

"Ситуацията е уникална и главният прокурор Иван Гешев трябва да бъде поздравен за неговата решителност да възстанови справедливостта в обществото. Уникалното е, че днес той се ползва с подкрепата на изпълнителната власт. Второ – че тази изпълнителна власт има политическата воля да бъдат наказани виновниците за хайдушкото разграбване на българската държава по времето на управлението на Костов и на Кобурга (бившият премиер Симеон Сакскобургготски, бел. ред.)". Това каза пред БНР проф. Никола Филчев, главен прокурор в периода 1999 – 2005 година и първият такъв, който заговори за престъпна приватизация.

"Главният прокурор ще има трудности от организационен характер по време на проверката на целия приватизационен процес и на последващия контрол. Освен това е нужна обща методика, която да се прилага от всички проверяващи органи. Основният юридически проблем е този за давността. След като е изтекла давността за преследване на дадено престъпление, може ли да се увеличи тази давност и да се придаде обратна сила", посочи проф. Филчев.

Според него промяна в закона не е възможна, "тъй като има основен принцип в Наказателния кодекс, който забранява да се предава обратно действие на по-тежкия и по-неблагоприятния закон". Трябва да се търси решение на конституционно равнище. Тогава обаче идват принципите на правовата държава, които са общовалидни за всички страни в Европейския съюз. Единият от тях е принципът за правната сигурност. Съгласно него не може да се влошава положението на гражданите с обратна сила. Но веднага, казва Европейската комисия, може по изключение, ако е нужно според тяхната формула, за постигане на целта и ако бъдат съобразени правата на засегнатите. Възможно е да се промени конституцията и да се увеличи давността, и да се предаде обратна сила, но това е на границата", каза още той.

По думите му в българското законодателство преди 30 години е имало подобен опит. "Веднага след 90-а година, за да се търси отговорност на убийците за лагерите в Белене и Ловеч, новодемократите увеличиха давността за убийство от 20 години и я направиха 35 години. Резултатът беше отрицателен", обясни проф. Филчев.

Управлението на Иван Костов е катастрофа, той превърна тази приватизация в хищническо разграбване. Разпродадоха се държавни обекти на силно занижени цени.  В резултат на мафиотската приватизация България се превърна в най-бедната страна.

Костов промени Гражданския процесуален кодекс и отне правото на прокуратурата да иска от съда разваляне на незаконните приватизационни сделки. Когато прокуратурата отказва да обслужва приватизатора Костов, лично ме моли на среща, че приватизацията му е по-скъпа от децата, аз му казах, че няма да служа на него и на управляващите, а на закона и на държавата. Тогава той се опита да превърне прокуратурата в агенция към Министерския съвет. Сезирах Конституционния съд, който заяви, че конституционният модел на държавата, включително и съдебната власт, може да се променя само от Велико народно събрание", допълни бившият главен прокурор. "Колкото намери Костов в държавата – толкова открадна", категоричен бе бившият главен прокурор. На въпрос защо тогава бившият премиер не е затвора, Филчев отговори: "Ще влезе".

"Когато краденето е държавна политика, никаква прокуратура не може да го спре. Костов е подписвал само поздравителни телеграми, а под него стои цялата престъпна пирамида. Трудно един премиер може да бъде обвинен. Наказателната отговорност е лична. Като премиер Костов ме подслушваше, следеше, клеветеше, пращаше компромати срещу мен в чужбина. Ако аз бях предприел някакви действия срещу него, щеше да бъде много лично. Той понесе политическата отговорност и е на бунището на историята", завърши накрая бившият главен прокурор. 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Изследване на “Тренд”: Борисов с 53% одобрение, Радев с 4 пункта под него

52% от хората у нас одобряват действията на правителството в битката с коронавируса. Според 70% България не е закъсняла с мерките срещу разпространението на COVID-19, докато 67% оценяват, че европейските държави са закъснели. Най-голяма подкрепа от взетите мерки се отчита спрямо затварянето на заведения, ресторанти, барове, фитнеси и други места, в които се събират повече хора.

Дезинфекцията в СРС - заради секретарка с коронавирус

По-рано днес сградата на Софийски районен съд бе дезинфекцирана поради служител с коронавирус. Заболялата с COVID-19 се оказа секретарка от Наказателното отделение на институцията, съобщиха източници на "Монитор".