Гешев: Ще опитаме да възстановим чувството за справедливост у хората

Гешев: Ще опитаме да възстановим чувството за справедливост у хората

"Ще направим опит да възстановим чувството за справедливост на хората". Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред БНР по повод разпоредените от него проверки на приватизационните сделки.

"Преходът бе бандитски, смята преобладаващата част от хората. За мен приватизацията бе криминален процес. Сега мнозина имат интерес нещата да се запазят както е досега", допълни той.

"Част от народопсихологията е да кажем, че няма как да стане, коментира той приказките за давност за приватизационните сделки.

Прокуратурата ще си свърши работата по действащия закон - гарантира той. - А политиците - да развържат ръцете на прокуратурата.

Чакам в близките дни първата порция от проверени държавни структури и предприятия - 100 на брой. Едни от водещите са "Кремиковци" и "Бобов дол", това са приватизационните сделки с най-големи активи. Във всеки град може да чуете една и съща история как е извършена приватизацията.

Първата част е анализ на проверките, а втората - има ли проверки и ще анализираме сделките и ще установим дали и нарушения от колегите", допълни Гешев.

"Главният прокурор определя целите и стратегията, не може да знае всичко, което е предмет на проверка от прокуратурата - изискани са документи от компетентните испански власти - каза той по повод т.нар. казус "къща в Барселона". - При необходимост ще снемем обяснения и от премиера. Ще изпълним абсолютно обективна проверка".

Не може на консултациите при президента да идват хора с интереси да бъде блокирана работата на прокуратурата - част от хората, подсъдими от мрежата на Прокопиев, различни НПО-та, адвокати на подсъдими, категоричен бе той.

И допълни: Някои искат да сложат намордник на прокуратурата,  Има право и прокуратурата да говори, не само политиците и адвокатите,.

Дали ще върнат Божков вече не зависи от протуратурата - една държава решава, ето Сърбия не връща Цветан Василев.

Противодействието на корупцията и битова престъпност - това са двете основни цели на прокуратурата. 

Преценката ни е дали някой е нарушил закона и тя не стъпва на това от коя партия е, за хора от Басейнова дирекция са събрани доказателства, затова са обвинени. Никой няма да обвини някой, че си върши работата. Дали си член на ВМРО, "Да, България" или ГЕРБ, няма значение. 

Аз не съм политик и това е силата на главния прокурар - има 7 г. мандат и не се интересува от рейтинга.Нещата, които говоря, аз ги вярвам, дали ще мога да ги свърша, не знам, но ще положа всички усилия. Не съм бил част от т.нар. елити, а част от обикновените български граждани допреди 3 години. Нямам амбиции в сферата на политиката и афинитет да говоря едно и да правя друго.

Като главен прокурор дали харесвам или ни харесвам някой, не ми влияе. Имам философски различия с хората от така наречената градска десница. Мен не могат да ме уплашат.  Протестите срещу мен ми действаха стимулиращо - зад тях стояха икономически интереси като на Прокопиев, а също и политически интереси.

Нямаме план за олигарсите, след като съберем доказателства, можем да правим планове. Генезисът на българския капитал в голямата си част е с криминален произход, който продължава по тези правилата, по които се е зародил. Прокуратурата не мрази богатите по принцип. Имаме обаче еднакъм подход към всички, не може правилата да важат само да социално слабите.

На въпрос защо т. нар.  "умни и кларасиви" му се дразнят, отговорът му бе: "Не знам. Ако съм ястреб съм български, а не американски или някакъв друг".

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.