Гешев: Ще бъде разследван целият процес на бандитската приватизация

Гешев: Ще бъде разследван целият процес на бандитската приватизация

„Ще бъде разследван целият процес на приватизацията у нас. Тя беше бандитска и криминална“. Това заяви пред журналисти в Благоевград главният прокурор Иван Гешев по повод възложената от прокуратурата проверка на ДАНС на раздържавяването на активи за милиарди у нас, което беше извършено основно по времето на Иван Костов.

„Моят принципен ангажимент е, че ще бъда особено внимателен към всички случаи, казвам всички, по еднакъв начин, които бъдат установени в разпоредената от мен проверка за приватизационно престъпление. За нас особено важно е не толкова гражданите да получат пълната информация, а всеки случай да се гледа поотделно - дали има данни за престъпление, за административни и всякакви други видове отговорност. Ще проверим дали се е произнесъл съдът. Всеки може да ме обвинява за всичко, моята работа е да действаме. С действията си ще покажем, че това, което правим, е правилно. С всяка стъпка ще става ясно, че тези хора, които говорят, се защитават по определен начин - това може да бъде доказано, че когато можем, работим и то се защитават чрез вас, медиите. В този списък, то няма списък, ще бъде проверен целият процес. Длъжни сме да го направим и да затворим тази страница, дължим го на българските граждани. Приватизацията беше бандитска и криминална. Не, това са думите на българските граджани, това говорят хората и сме длъжни да направим всичко, което очакват хората. Казах, че не искам политиците да ми ръкопляскат, а да си вършат своята работа, включително и ако трябва да има промени в Конституцията. Почва се с най-големите активи. Вървим от най-големите сделки, ще се върви на етапи - по 10, по 20 фирми. Отделно прокуратурата ще направи анализ дали има повод за разследване. Това, което ще бъде направено в началото е да стане ясно каква е сметката на приватизационния процес, да стане ясно колко активи е имало и колко са влезли. Знам, че доста хора са нервни", коментира още Иван Гешев.

"Ще бъда пределно обран в отговора. Аз отговарям за прокуратурата. Въпросите за съда към г-н Лозан Панов, който отговаря за съда. Моето разбиране е, че трябва да си решим собствените проблеми. Ние сме се насочили към нашите и държим да изграждаме мостове с другите институции. Не зависи всичко от прокуратурата, много неща зависят от съда, от МВР, от ДАНС. Гражданите очакват, че има справедливост. Трябва да се изграждат мостове, а не да се рушат", отговори Иван Гешев на въпрос на журналиста на ПИК TV Гергана Ингилизова кога скандалният съдия Антон Миталов ще бъде отстранен.

"Това е оригинален документ за криминална регистрация преди 1989 г. Отговорът дава тази бланка за криминална регистрация. Това означава, че лицето е осъдено на два пъти, а после си е прибрало трофея в касата като артефакт", заяви Гешев за намерената бланка в каса на Васил Божков, от която стана ясно, че той има две присъди - за незаконен хазарт и побой преди 1989 г. 

"Фалшиви новини и пропаганда. Хората си защитават нещата, които няй-вероятно са купили от иманяри и си складират ценностите в офисите. Ясно е, че ако бяха регистрирани и законно придобити, нямаше да са съхранявани по този начин", допълни главният прокурор за намерените антики в офиса на хазартния бос.

"Единственото, което мога да гарантирам е, че документите вече са в Обединените арабски емирства и топката и при тях", завърши темата "Божков" главният прокурор.

"Вчера получих разпореждане от спецпрокуратурата, открита е бланка за криминалистическа регистрация на въпросния господин. Срокът на разпоредената в спешен порядък проверка е докрая на днешния ден. Би трябвало да има две такива бланки - едната трябва да е в СДВР, но е факт, че на другото място, където тя трябва да бъде, не е там. Ще си назнача по-подробна проверка, защото целта е да установим дали става въпрос за оригинална бланка, но данните...", разказа пък главният секретар на МВР Ивайло Иванов за намерената бланка в каса на Васил Божков и разследването, което той разпореди в сряда. Той увери, че докрая на деня, медиите и обществеността, ще бъдат запознати с резултатите от нея.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.