Гешев: Различните заплати могат да  стимулират развитие на прокурорите

Гешев: Различните заплати могат да стимулират развитие на прокурорите

ВСС избра заместниците на главния прокурор. Обвинител №1: Не трябва да превръщаме България в депо за боклук на други държави

Различните заплати на прокурорите биха могли да стимулират развитието им, но разликата в заплащането на магистратите трябва да е разумна. Това обясни обвинител №1 Иван Гешев, след като председателства за пръв път заседанието на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

На него бяха избрани и новите заместници на Гешев - Десислава Пиронeва, която оглави Върховната административна прокуратура, Красимира Филипова и досегашният член на прокурорската колегия Пламена Цветанова.

Тя първо обаче трябва да бъде освободена от Пленума на ВСС от поста си, да бъде преназначена за редови магистрат и чак тогава да бъде гласувано новото й назначение. На заседанието на колегията в сряда стана ясно, че Цветанова вече е подала оставка, а колегите й я приеха за сведение. Окончателно по молбата й за освобождаване като член на ВСС ще се произнесе Пленумът в четвъртък, като за това ще са необходими поне 17 гласа "за". Четвъртият зам. главен прокурор остава директорът на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов.

След заседанието пред журналисти Гешев изрази мнение и по темата дали трябва да има разлика в заплащането на магистратите, която ще се обсъжда на заседанието на Пленума на ВСС в четвъртък.

"Има различни виждания, аз, честно казано, не съм още добре ориентиран. Има различни гледни точки, проблемът е бил дискусионен и преди, има няколко хипотези за заплатите. Има и друга гледна точка - че разлика в парите трябва да има, най-малкото за да има обновяване на прокуратурите, защото без разлика в заплащането няма да има стимули за развитие на някои прокурори. Да обобщя: разлика трябва да има, но разликата трябва да е разумна. Това е моето мнение, ще видим утре как ще протече дискусията“, обясни главният прокурор.

За своя екип и заместник главните прокурори Иван Гешев подчерта какви са неговите изисквания: "Екипност, добра комуникация, да няма напрежение, да си имаме взаимно доверие. Това са изискванията към моя екип. Също така да споделят определени цели и задачи, които съм очертал пред прокуратурата на Република България. Наясно са с тях и са ги приели".

"Ще надграждаме съществуващите положителни тенденции. Да се осъществява контрол над контролните органи. Да бъдат накарани безбройните контролни органи, които не си вършат работата, да почнат да си я вършат. Мисля, че Върховната административна прокуратура може да направи много по този въпрос. Ако има данни за престъпления в тези безбройни контролни органи, ще бъде отнесено към Върховната касационна прокуратура. Можем да направим много в тази насока", заяви Гешев. Той коментира и темата с разследванията за вноса на боклук у нас. „Отпадъците са идвали главно от Италия. Не трябва да превръщаме България в депо на други държави. За всеки е ясно, че този въздух и тази вода си я пием ние и нашите деца и внуци. Най-малкото, ако всичко беше наред с този сегмент във вноса (на отпадъци), нямаше как да има такъв ръст в 3-годишна база - започнал е от 2017 г. този ръст, който България не може да поеме като мощности за изгаряне на боклук. И ако беше толкова безболезнено, щяха да си го изгарят в Италия - това е мое житейско разсъждение", уточни Гешев. По думите му "не всичко може да бъде решено от прокуратурата - ние се занимаваме с наказателно преследване, а тук има безброй контролни органи в Министерството на околната среда и водите, които би трябвало да контролират много неща. И пак се връщаме там, че прокуратурата не може да реши всички проблеми в държавата", подчерта главният прокурор след заседанието на Прокурорската колегия във ВСС.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.