Гешев: Политико-икономически кръгове атакуват прокуратурата с компромати (ОБНОВЕНА)

Гешев: Политико-икономически кръгове атакуват прокуратурата с компромати (ОБНОВЕНА)

Няма причина Делян Пеевски да е в делото за КТБ, няма и непогасени кредити към банката, отсече кандидатът за обвинител №1

„В България съществуват политика-икономически кръгове със сериозен финансов и медиен ресурс. Те определено са засегнати от действията по прилагане на закона. Това, което правеха пред годините освен основно да говорят, бе да се хранят от това говорене. Включително да изграждат идеологическата си база върху компроматни атаки срещу прокуратурата и съдебната власт“.

Това заяви зам.-главният прокурор и кандидат за нов обвинител №1 Иван Гешев при представянето на концепцията си за развитие на държавното обвинение. Той стартира представянето с обяснение каква е била мотивацията му да се кандидатира и да участва в процедурата при „ясното съзнание за атаките“ срещу него и семейството му, които е казал, че ще се случат и са се случили. Гешев посочи две конкретни причини – едната, доверието на цялата прокурорска колегия, чийто 11 членове единодушно го номинираха за поста. „Да не се кандидатирам би означавало да предам тяхното доверие и труда, който се отчита от Европейската комисия и европейските ни партньори“, обясни той като посочи също, че е време прокуратурата да поеме сама отговорност за собственото си управление. Като мотивация Гешев посочи и въпросните засегнати от работата на прокуратурата политико-икономически кръгове, като подчерта, че уважава всяко чуждо мнение, но не приема някой да му казва кое е истина, кое не, кое е лъжа, кое не и да му диктува какво да мисли. „Не приемам да не ми дават възможност да изкажа мнението си и да налагат своето. Да се събудиш със страх, че ще излезе поредната хибридна статия, в която ще атакуват теб, семейството ти, приятелите и колегите ти. Да се откажа при развиваща се такава безпрецедентна атака означава едно – да покажа, че ме е страх и да предам доверието, което са ми гласували“, подчерта той и допълни, че тези атаки бавно и постепенно уронват престижа не само на прокуратурата, а и на цялата съдебна власт.

Изборът беше предшестван от масирана компроматна атака, пусната в действие буквално няколко часа преди заседанието.

Първо в четвъртък следобед, сайтът "Актуално" (чийто шеф е бивш служител според медийни публикации на свързания с Цветан Василев сайт Ай нюз), препечатан мигновено от свързания с Прокопиев сайт "Медиапул", пусна материал, че Гешев имал над 4 млн. франка в сметки в Швейцария и Монако. Като доказателство даде "документи", получени анонимно, които след проверка се оказаха фалшификати. След това друг свързан с олигарсите и с прокремълската пропаганда сайт - "Бивол", пък публикува материал, според който имало СРС-та, които показвали, че обвиняемите по делото "Недосегаемите" предлагали 50 000 евро подкупи на прокурори и внушават, че записите уличавали Гешев. Оказа се, че записът е от разпит, на който са присъствали още четирима прокурори освен него, както и скандалният следовател Бойко Атанасов, който бе лансиран от олигархично обвързани НПО-та и партии и като "гражданска кандидатура за главен прокурор". "Неудобно е за съдебната власт да го кажа, но и в прокуратурата има политически ангажирани, недобросъвестни към държавното обвинение лица", коментира по този повод Гешев. От държавното обвинение пък реагираха на компромата с пространно съобщение, в което беше посочено, че твърденията в статията на "Бивол" не отговарят на истината. "При изслушването на веществените доказателствени средства от експлоатирани СРС, в съдебно заседание не са установени разговори между подсъдимите и магистрати от която и да е било прокуратура в страната. Също така в самите разговори между подсъдимите не са обсъждани магистрати и служители от съдебната система. Такива данни не са били изложени и от разпитаните пред съдебния състав свидетели, както и в обясненията, които подсъдимите са дали по реда на чл. 277, ал.2 от НПК", посочиха от прокуратурата.

В момента вече половин ден Гешев отговаря на въпросите, внесени в рамките на процедурата за избор на нов главен прокурор, които наброяват над 100.

Сред тях бе и въпрос, зададен от НПО от обкръжението на кръга "Капитал" на подсъдимия олигарх Иво Прокопиев, защо името на депутата и издател на "Телеграф медиа" Делян Пеевски, не е в делото КТБ и дали в рамките на разследването е било проверено имат ли той, негови фирми или свързани с него лица преференциални кредити към фалирания трезор. В отговор Гешев подчерта, че става въпрос за висящо производство, което е висящо в съдебна фаза, като обясни: "Предметът на това висящо в момента производство, е че една група от хора - според нас ОПГ, всичките, от които част от банката, включително и външни и вътрешни одитори, с логистиката на представители на БНБ, са допуснали и направили така, че са присвоени над 2 млрд и половина лева. Като по делото имахме данни, но не събрахме доказателства и затова не повдигнахме обвинение, за още около 1 млрд. лева. Това е разследвано и тези хора са създавали фиктивни фирми, които официално не би трябвало по никакъв начин да имат свързаност с банката предвид изискванията на българското законодателство. А то е, че в България не се допуска инвестиционно банкиране. Т.е. около 70% от ресурса на тази банка е бил присвоен чрез свързани фирми, които са контролирани от определени хора от ОПГ.-то. Това е причината и предсметът на делото. Не сме разследвали всички кредитополучатели на банката, защото не смятаме, че е престъпление". В същото време припомни, че банката бе разследвана от фирмата АликсПартнърс. Беше извършена и съдебно-икономическа експертиза от една от най-големите одиторски фирми в света. "Така че по делото с огромна степен ме проверили почти всички кредити, отпуснати от тази банка, включително и кой седи зад определени фирми. Ако говорим за депутата Делян Пеевски, ще кажа, че по делото са

налице доказателства за това, че всички фирми и физически лица, които могат да бъдат свързани с него, са погасили кредита си целево.

Така че по това дело няма данни, които да ангажират – и това е преценка на целия екип от около 10 прокурори и следователи, да ангажират наказателна отговорност на въпросния депутат", посочи още Гешев.

Въпросите за Пеевски, който е враг №1 на олигарсите в страната воглаве с банкера-беглец, източил милиардите от КТБ и ортака му Иво Прокопиев, очаквано вървят като "тънка червена нишка" през питанията към Гешев, задавани от НПО-та. Техни автори бяха Правосъдие за всеки, Антикорупционния фонд и Института за пазарна икономика - все свързани с въпросните олигарси, като бяха зададени на два пъти. След като първия бе за евентуални кредити, втория бе дали счита, че трябва депутатът да бъде разпитан и в какво процесуално качество. Самият Гешев посочи, че вече е отговорил, като допълни: "За да затвърдим знанията, не смятам че и не съм позволявал на някой друг извън наблюдаващия прокурор и извън прокуратурата да посочва кой трябва да бъде обвиняем, в какво качество, кога и за какво. Независимо дали става въпрос за депутата Делян Пеевски или бизнесмена Иво Прокопиев или някой друг бизнесмен".

 Прави спецекипи за разследване на корупция и тероризъм

Ще създам мултифункционални екипи за разследване на корупция и тероризъм. Това е залегнало в концепцията на кандидата за главен прокурор Иван Гешев. Той се обяви за създаването на горещ телефон в НСлС за корупция. На него в реално време ще се приемат сигнали. Ще има горещ телефон и за престъпления като антисемитизъм и расизъм. Кандидатът заяви, че ако бъде избран, ще работи за повишаване нивото на професионална квалификация на обвинителите чрез периодични обучения. Ще осигури материално и не материално стимулиране на прокурорите. Ще им бъде предоставен пакет от социални услуги. Ще работи и за ефективно административно управление. Сред приоритетите е и оптимизирането броя на районните прокурагури в страната. Ще бъдат въведени и максимални срокове за разследване на дела с висок обществен интерес.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.